Za Srbe stiže hladan tuš poslije plasman na Mundijal, svoje prste upetljalo Kosovo

Čeka se reakcija UEFA-e

Za Srbe stiže hladan tuš poslije plasman na Mundijal, svoje prste upetljalo Kosovo

A. Čaušević

Srbija je pobjedom nad Portugalom rezultatom 1:2 izborila učešće ne svom drugom uzastopnom Svjetksom prvenstvu.

Iako su primili rani gol izabranici Dragana Stojkovića su pokazali karakter te su sjajnom igrom uspjeli preokrenuti rezultat, a gol za pobjedu su postigli u posljednjim minutama preko Aleksandra Mitrovića.

Obzirom na uspjeh uslijedilo je očekivano veliko slavlje. I sam Stojković je bio iznenađen kada je ušao u svlačionicu lisabonskog La Luza i vidio šta rade njegovi igrači.

"Samo malo da nešto kažem", počeo je popularni Piksi, a onda je nastavio: "Da vas pitam nešto ovako pošteno. Da li ste vi normalni, šta radite ovo? Idite u pi*ku...", kroz smijeh je rekao selektor Srbije.

Slavilo se i širom Srbije, a nakon povratka u Beograd nacionalni tim te zemlje dočekali su trubači i određen broj navijača.

Međutim, selekciji Srbije uskoro bi mogao stići i hladan tuš iz UEFA-e zbog kako na Kosovu smatraju uvredljivog slavlja.

Na Kosovu smatraju da su srbijanski fudbaleri pretjerali s isticanjem nacionalističkih simbola putem majica, otpjevanih pjesama i pokazivanja tri prsta.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

"FS Kosova će se žaliti UEFA-i zbog ponašanja srbijanskih fudbalera koji su se nakon meča protiv Portugala pojavili u majicama s nacionalističkim natpisima", naveli su iz FS Kosova.

"U toj pjesmi se pominju gradovi u dve susjedne države Srbije, Prizren na Kosovu i Rumija u Crnoj Gori i to je neprihvatljivo. Takva provokacija i nacionalistička gestikulacija nije u skladu sa evropskim vrijednostima, ali je samo dio srpskih šovinističkih i osvajačkih snova i misli", dodali su iz Fudbalskog saveza Kosova.

Dakle, problem predstavlja i pjesma "Veseli se srpski rode" čiji su stihovi bili ispisani na majicama. U toj pjesmi se spominju gradovi Prizren na Kosovu i Rumija u Crnoj Gori, dvije susjedne zemlje Srbije i sa Kosova smatraju da to nije u duhu spotskih takmičenja.

Disciplinska Komisija Evropske fudbalske federacije na nekoj od narednih sjednica razmatrat će ovaj zahtjev Fudbalskog saveza Kosovo, a da li će Srbija biti kažnjena ostaje nam da vidimo.

Top Komentari

Arnel925
Albanci nemaju drugog posla nego da se žale. Srbi su zasluženo na svjetskom. I treba da slave.
11 27
Sabic
Sinoc su se i Kosovo i Albanija i Bosna plasirali n’a svjetso i zato zivjela Svicarska koja ujedinjuje sve zemlje balkana
13 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti

Najčitanije iz kategorije