Gaze prema Mundijalu: Golman iz Knina, najveća zvijezda rođena u Gani, prvi golgeter Amerikanac

Lideri u kvalifikacijama

Gaze prema Mundijalu: Golman iz Knina, najveća zvijezda rođena u Gani, prvi golgeter Amerikanac

H. Zilić

Zaboravite na hokej, zažmirite na prirodu, javorov list, neka vam snijeg i led ne budu prepreka, sjedite i uživajte u kanadskoj fudbalskoj priči, najopasnijem putu prema svjetskom loptaškom vrhu.

Teško da bi u analizi urađenoj prije godinu dana pronašli puno simpatizera koji bi fudbalsku reprezentaciju Kanade nakon osam kola kvalifikacija vidjeli kao lidera ispred nedodirljivh Meksikanaca i Amerikanaca. Možda je bilo i onih koji su vjerovali u momke engleskog stručnjaka Johna Herdamana.

Kako je počela ekspanzija kanadskog fudbala?

Ključnu stvar odigrao je prvi čovjek MLS-a Don Garber, koji je američku fudbalsku ligu 2008. godine proširio i na kanadaki teoritorij, gdje su vremenom u ligu ušli kanadski klubovi Toronto, Vancouver i Montreal, čime je Kanada poprimala profeisonalan nivo fudbala, obzirom da su ranije imali samo amaterski nivo ranga i koledž.

Kanada je dobila organizaciju SP 2026. godine zajedno sa Meksikom i SAD-om i jedan od ciljeva je bio da se spremi reprezentacija za to takmičenje, ali malo su požurili.

Kanadski fudbalski majstori igraju savršene kvalifikacije, bez poraza su i sa vrha gledaju prema Kataru.

Ako bacimo pogled na roster Kanađana, e tu ima svega. Šareno, ali simpatično. Najveća zvijezda je fudbaler Bayerna Alphonso Davies rođen u Gani, na golu je iskusni Milan Borjan golman Crvene zvezde koji je rođen u Kninu u napadu je Amrikanac iz New Yorka koji mrzi "NFL" Jontahan David koji zabija golove u francuskom Lilleu, najiskusniji je 38-godišnji Atiba Hutchinson čija je porodica doselila u Kanadu sa Trininada i Tobaga, ne smijemo zaboraviti ni Engleza Sama Adegubka koji drži odbranu Kanade, a u napadu je i Liam Miller u kojeg su vjerovali na Anfieldu dok je bio omladinac, a danas je uzdanica Basela.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Sve u svemu miks koji izaziva poštovanje, a kanadski put prema fudbalskom vrhu je veoma opasan. U sjenu su bacili ponos nacije hokej na ledu, a niko ne priča više o skijašima, sankašima, klizačima, sada je u kanadskom sportu fudbal u modi, a utakmice reprezentacije u prosjeku prati 50.000 gledatelja.

Oni uživaju u svojoj fudbalskoj priči, a neće biti čudo ako u Kataru ova priča dobije debele i vrijedne korice svoje knjige.

Top Komentari

VenamaHrabrih
E kad naši za nekog kažu da je simpatičan... Neprocjenjivo.
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi