Sud BiH donio odluku: Članu Upravnog odbora FK Velež određen jednomjesečni pritvor
FOTO - Klix.ba

Akcija "Trik"

Sud BiH donio odluku: Članu Upravnog odbora FK Velež određen jednomjesečni pritvor

A. Beganović

Direktoru Bosnalijeka i članu Upravnog odbora FK Velež, Nedimu Uzunoviću, sud Bosne i Hercegovine je na zahtjev državnog tužilaštva odredio jednomjesečni pritvor.

Pripadnici Državne agencije za istargu i zaštitu (SIPA) su u sklopu akcije kodnog naziva "Trik" su prije nekoliko dana između ostalog ušli u prostorije farmaceutske kompanije Bosnalijek, a na meti inspektora našao se direktor pomenute kompanije i član UO FK Velež, Nedim Uzunović.

On je malo zatim priveden na ispitivanje, a kako piše Klix.ba, sud Bosne i Hercegovine mu je na zahtjev državnog tužilaštva odredio jednomjesečni pritvor koji je zatražen iz straha od bjekstva, te straha da bi mogao manipulisati dokazima.

Na ročištu je Uzunovićev advokat, Mirsad Crnovšanin, negirao navode Tužilaštva i naveo je da aktivno sarađuju sa Tužilaštvom. Također je naveo i da bi pritvaranje Uzunovića značilo i višemilionsku štetu za Bosnalijek s obzirom da je on jedini potpisnik akata nužnih za nastavak poslovanja kompanije.

Umjesto pritvora tražio je mjeru zabrane napuštanja BiH, osim ukoliko je to potrebno kako bi se sklopio neki posao za Bonalijek u inostranstvu. Međutim, Sud BiH uvažio je zahtjev državnog tužilaštva.

Odluci o jednomjesečnom pritvoru, kako piše Klix.ba, prethodilo je ročište na kojem je državna tužiteljica Enisa Adrović predstavila tvrdnje za sumnju na krivična djela orgnaizovanog kriminala, pranja novca, zloupotrebe položaja i sklapanja štetnog ugovora, a za koja Tužilaštvo vjeruje da je počinio Nedim Uzunović u vrijeme dok je bio direktor predstavništva Bosnalijeka u Rusiji, kao i u periodu dok je bio prvi čovjek kompanije.

Oglasi

Ona je navela i da kompletna istraga obuhvata 30-ak osumnjičenih i da se sve može podijeliti u dva dijela. Jedan se odnosi na prisvajanje protivpravne imovinske koristi, a drugi dio na nezakonitu privatizaciju Bosnalijeka i prodaju dionica firme.

Enisa Adrović je istakla da je Uzunović osnovao dvije velike kriminalne grupe, prvu koja je obuhvatala njega i njegovu porodicu, a druga Uzunovića i njegove poslovne partnere u svijetu i Bosni i Hercegovini.

Klix.ba piše da je ona na ročištu istakla kako je Uzunović transferirao skoro devet miliona KM s računa Bosnalijeka na račune offshore kompanija za koje je tvrdila da ima dokaze da su u njegovom vlasništvu. Prema njenim riječima, Uzunović je zatim taj nova prebacivao na privatne račune van zemlje, kako svoje, tako i svoje žene, djece, oca, punca i prijatelja. Istakla je i da je tokom ispitivanja njih pitala znaju li zašto im je Uzunović poklanjao i uplaćivao na račune velike novčane iznose, na šta su joj odgovorili da ne znaju, pa ih takav odgovor osumnjičenim u ovoj istrazi.

Istakla je i da je Uzunović sklapao ugovore između Bosnalijeka i njegovih lažnih firmi, koje prema njenim navodima ni prije, a ni nakon poslovanja sa bh. kompanijom nisu imale nikakve značajne transsakcije.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Tužiteljica je govorila i o drugoj kriminalnoj grupi, čiji je, prema njenim navodima vođa Nedim Uzunović. Kroz nekoliko primjera formiranja ugovora o cesiji i prodaji naplate potraživanja Bosnalijeka utvrdila je način na koji je član UO FK Velež kupovao dionice Bosnalijeka novcem ove firme. Klix.ba piše da je jedna od kompanija koja se spominje i KBC, koja je 2016. godine putem bere od Vlade Federacije BiH kupila dionice Bosnalijeka.

Uzunovićev advokat je prilikom iznođenja odbrane istakao da Tužilaštvo nema dokaze za svoje tvrdnje, kao ni dokaze o uplatama i vlasništvu.

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

MoTata
Nigdje u tekstu (ni na jednom portalu) se nije ni najmanje dovelo u pitanje da je dotični izvršio bilo kakav zakonski/kriminalni ili bilo kakav drugi ilegalni prekršaj obavljajući funkciju kao član UO Veleža, što znači da nije bilo nikakvih sumnjivih radnji u i oko kluba nego SAMO kao direktor pomenute kompanije ili neke druge kompanije. Da je bilo suprotno vjerovatno bi bila vijest da su došli u prostorije FK Velež. Napisati ovakav tekst a ne napisati da se ne radi konkretno o FK Velež je dno dna novinarstva i "clickbait" naslovi da bi se dušmani i mrzitelji FK Velež javljali i hranili svoj ego. FK Velež je bio i prije vas a bit će i poslje vas ništa drugo osim institucija u kojoj je sve redovno i koja ima najmanje dugovanja, skoro pa nikako. Uživajte u mržnji i samo serite a ja ću biti ponosan na FK Velež i sve ono što on predstavlja pogotovo u poslje ratnom periodu. Odo na kafu, ćao.
9 4
enko
Kriminal je kriminal,a gospodin novinar stalno potencira fk velez,clan uprave.pa nije uhapsen velez vec on,prodite se vise veleza.
8 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi