Najprofitabilnije pojačanje u historiji Reala potpisalo u garaži: "Cijeli život među kravama..."
Gento u društvu Florentina Pereza

Legendarni fudbaler preminuo u 88. godini

Najprofitabilnije pojačanje u historiji Reala potpisalo u garaži: "Cijeli život među kravama..."

A. Čaušević

Dan žalosti u Real Madridu. Preminuo je jedan od najvećih igrača u historiji Kraljevskog kluba. 

U utorak je u 88. godini preminuo Paco Gento, čovjek kojeg su madridski mediji okarakterisali kao najprofitabilnije pojačanje u historiji Reala.

Gento je sa 23 trofeja zajedno sa Marcelom najtrofejniji igrač Los Blancosa ikada. Između ostalog osvojio je čak 6 Liga prvaka, odnosno nekadašnjih Evropskih kupova, te 12 titula prvaka Španije.

Dres Reala je nosio od 1953. do 1971. godine, a posebno je bio interesandan način na koji je stigao u Madrid iz Racing Santandera.

"Došli su da me gledaju kako igram za Racing. Došao je neki Guijarro koji je bio zadužen za prodaju i kupovinu u Realu. Mi smo trenirali, navijači su ga primjetili, te su odmah počeli da galame i da ga tjeraju...", svojevremeno je ispričao Gento.

"Kada smo krenuli u klupske prostorije i ljudi su počeli ići za nama. Nisu željeli da idem u Madrid, na kraju sam potpisao ugovor u garaži."

"Cijeli život sam bio među kravama, na livadama, oko mene krompir, kukuruz i grah... Sve se promijenilo dolaskom u Madrid. Da to nisam uradio, još bi bio među kravama", govorio je nekada odlični fudbaler.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Real ga je svojevremeno platio 120.000 pesosa, a plata mu je iznosila 6.000 pesosa što je prije sedam desetljeća bila poprilično velika suma novca.

Genta su krasila velika brzina i sjajan udarac lijevom nogom. Svojevremeno je bio najbolje lijevo krilo na svijetu. Za Real je odigrao 600 zvaničnih mečeva te postigao 182 gola.

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Klicko
General franko najzasluzniji sto real ima ovoliko titula.Vidis da su osvajali najvise kad je on bio glavni baja u spaniji.Naime,ko ne zna generala franka taj idiot je na silu iz spanske lige dovodio igrace u taj fasisticki klub.Pljuc
1 10
denimen9
Real je uvijek izgleda šamrao ovu nejač u Evropi...
4 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi