Ko to sutra dolazi u Zenicu? Legendarni selektor, ozbiljna ekipa i nažalost protivnik po mjeri

Gruzija nikako nije za potcijeniti

Ko to sutra dolazi u Zenicu? Legendarni selektor, ozbiljna ekipa i nažalost protivnik po mjeri

Eldar Ganibegović

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra igra prvu utakmicu u 2022. godini.

Radi se o prijateljskoj utakmici, a protivnik će na stadionu Bilino polje u Zenici biti selekcija Gruzije.

Riječ, dvije o reprezentaciji Gruzije

Fudbalska reprezentacija Gruzije svoju prvu utakmicu odigrala je 27. maja 1990. godine protiv Litvanije koja je prva prihvatila njihov poziv, a taj meč završen je rezultatom 2:2 i to je bila ujedno i jedina utakmica Gruzije prije proglašenja nezavisnosti 9. aprila 1991. godine.

Fudbalski savez Gruziju član UEFA-e i FIFA-e postao je 1992. godine, a prve kvalifikacije igrane su za Evropsko prvenstvo 1996. godine gdje su s pet pobjeda završili treći u grupi što su im ujedno i najuspješnije kvalifikacije, s obzirom na to da se nikada nisu plasirali na veliko takmičenje, dok im je najveći domet na FIFA rang ljestvici 42. mjesto.

Reprezentacije Danske i Bugarske su im najveći krvnici jer su im nanijeli četiri najveća poraza - Danci 6:1 i 5:1, a Bugari dva puta po 6:2. S druge strane, oni su najveće pobjede ostvarili protiv Armenije (7:0), Farskih ostrva (6:0), te Latvije i Velsa koje su tukli sa po 5:0.

Najbolji strijelac u historiji ove selekcije je Shota Arveladze s 26 golova na 59 nastupa, dok je najviše nastupa upisao Levan Kobiashvili - 102.

Oglasi

Ko dolazi u Zenicu?

Najveće ime u reprezentaciji Gruzije svakako je selektor Willy Sagnol. Ovaj 45-godišnji Francuz poznat je kao igračka legenda minhenskog Bayerna, a u trenerskoj karijeri je šef stručnog štaba prije Gruzije bio u U21 selekciji Francuske i Bordeauxu.

Opis nije dostupan.

Selektor Gruzije je od februara 2021. godine, a ugovor ima do 31. decembra tekuće. Ovu selekciju vodio je do sada na 12 utakmica, ostvario četiri pobjede, remi i sedam poraza uz gol razliku 10:20.

Sa spiska igrača koje je Sagnol pozvao za ovaj i duel s Albanijom četiri dana kasnije, najviše se izdvaja Giorgi Mamardashvili koji je golman Valencije i jedini gruzijski igrač u Ligama petice.

Opis nije dostupan.

Oglasi

Ovaj 21-godišnjak ljetos je prešao u redove Šišmiša iz Dinamo Tbilisija, ali je ostao do januara na posudbi u glavnom gradu Gruzije, a od januara je odmah zauzeo mjesto prvog golmana španskog velikana, te je na 14 utakmica sedam puta sačuvao svoju mrežu netaknutom, a ukoliko bude branio u Zenici, to će mu biti tek drugi nastup za nacionalni tim.

Na spisku su samo tri igrača iz domaće lige, dok ostali igraju u inostranstvu, a Lasha Dvali saigrač je naših Eldara Ćivića, Stjepana Lončara, Adnana Kovačevića i Muhameda Bešića u Ferencvarosu. 

Spisak reprezentacije Gruzije

Golmani: Giorgi Loria (Anorthosis Famagusta, Kipar), Giorgi Mamardashvili (Valencia, Španija), Lazare Kupatadze (Dinamo Batumi);

Odbrana: Guram Kashia (Slovan Bratislava, Slovačka), Otar Kakabadze (Cracovia, Poljska), Guram Giorbelidze (Dinamo Dresden, Njemačka), Grigol Chabradze (Dinamo Batumi), Lasha Dvali (Ferencvaros, Mađarska), Solomon Kverkvelia (Metalist Kharkov, Ukrajina), Davit Kobouri (Karvina, Češka);

Vezni red i napad: Saba Lobzhanidze (Hatayspor, Turska), Nika Kvekveskiri (Lech Poznan, Poljska), Khvicha Kvaratskhelia (Rubin Kazan, Rusija), Zuriko Davitashvili (Arsenal Tula, Rusija), Valerian Gvilia (Rakow, Poljska), Vladimer Mamuchashvili (Dinamo Batumi), Giorgi Aburjania (Gil Vicente, Portugal), Giorgi Tsitaishvili (Chernomorets Odessa, Ukrajina), Anzor Mekvabishvili (Dinamo Tbilisi), Giorgi Beridze (Ujpest, Mađarska), David Volkov (Zira, Azerbejdžan), Vako Kazaishvili (Ulsan Hyundai, Južna Koreja) i Budu Zivzivadze (Ujpest, Mađarska).

Oglasi

Protivnik po mjeri

Iako smo skloni potcjenjivanju, sada više nego ikada prije trebamo se spustiti na zemlju i priznati da je u ovom trenutku reprezentacija Gruzije protivnik po mjeri.

Od početka 2020. godine oni imaju šest pobjeda, a mi samo dvije. Najviše se izdvaja pobjeda nad reprezentacijom Švedske 11. novembra prošle godine (2:0), koja je Šveđane na kraju koštala i direktnog plasmana na Svjetsko prvenstvo u Katar. 

Gruzija, kao i Bosna i Hercegovina, kvalifikacije za pomenuto takmičenje završila je sa sedam bodova u kvalifikacionoj grupi, na četvrtom mjestu.

Treba napomenuti i da će sutrašnji duel biti prvi u historiji između reprezentacija Bosne i Hercegovine i Gruzije.

Utakmica se igra sutra s početkom od 20:45, dok četiri dana kasnije naši Zmajevi dočekuju Luksemburg u istom terminu i na istom stadionu.

Top Komentari

FahroKonjHodzic
Navijam za nase, al Gruzija je jaka. Po klubovima gdje igra vecina igraca nasih i u njiha tu smo u pet deka. Mislijo sam da su Gruzijanci slabiji.
3 0
Tmm1987
U slicnim klubovima su kao i naši
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi