Je li konačno vrijeme da bh. fudbal pošalje odličnu reklamu u svijet?

Sarajevski derbi se igra na Grbavici

Je li konačno vrijeme da bh. fudbal pošalje odličnu reklamu u svijet?

Admin Čaušević

Na Grbavici se igra prvi ovosezonski sarajevski derbi, najvažnija utakmica za Željeničar i Sarajevo, jedina koja se ne smije izgubiti ni pod razno. 

Floskula da u derbiju nema favorita je primjenljiva i ovaj put jer zaista je tako pošto dva najveća bh. kluba u međusobni duel ulaze sa promjenljivom formom.

Bordo tim na megdan Plavim stiže pod većim pritiskom s obzirom na tri utakmice bez trijumfa. Posljednji kiks je stigao protiv Slobode kada je završeno 1:1.

I Plavi su derbi najavili neuspjehom pošto su izgubili od Borca sa 2:1, ali je realnost da izabranici Edisa Mulalića mnogo bolje igraju domaće nego gostujuće utakmice.

"Čeka nas teška i zahtjevna utakmica, posebna utakmica za nas koji smo se tu rodili. Čim se kaže posebna, ona zaslužuje i veću pažnju te pripremu, tako da se tu treba igrati 'hladne' glave. Iza toga moramo isključiti emociju, fokusirati se na igru i isključiti sve faktore koji te odvode od igre. Nadam se da će biti svi akteri derbija na nivou uključujući i sudije", rekao je Mulalić u najavi utakmice.

"Igra se vrućim srcem jer to su pokazale prijašnje utakmice jer ne vrijedi ni poredak na tabeli, a vruće srce pokušavam prenijeti svojim igračima i to znači da treba igrati kao da je zadnja utakmica i kao da nikada više nećeš igrati. Hladne glave i vruća srca mogu bi biti recept za utakmicu."

Oglasi

I dok je Mulalić kao Sarajlija poprilično uspješan u derbijima kao trener s učinkom od 3 pobjede i remi, za Sarajliju na klupi Sarajeva, Feđu Dudića, će ovo biti prvi gradski derbi. Sa sobom donosi iskustvo iz mostarskog derbija između Veleža i Zrinjskog.

"Tenzije su iste i pred mostarski i sarajevski derbi, ali razlika je jer u mostarskom tenzija je na nacionalnoj osnovi, a ovdje se radi o derbiju raje. Prošao sam mnogo derbija u Mostaru, pa će mi to pomoći i u pripremi i vođenju sutrašnje utakmice", kazao je Dudić.

Obojica slove za vrlo temperamentne trenere pa će sigurno biti zanimljivo vidjeti i njihovo taktičko nadmetanje. Za gledoace je dobra stvar što obje ekipe postižu, ali i primaju golove pa je možda i konačno vrijeme za istinski spektakl. Tu je i nekoliko odličnih invididualaca sa obje strane. 

Šta bi moglo odlučiti utakmicu teško je reći je u derbiju se nikad ne zna. Nekad je dovoljan i jedan prekid ili neka zalutala lopta da se sve promijeni. Izrazitog favorita nema i to je ono što daje draž ovoj utakmici. 

Igračkih problema i nema previše. Za domaće je upitan Armin Hodžić koji bi trebao stisnuti zube, dok u Sarajevu neće biti Rifeta Kapića s kojim je raskinut ugovor te od ranije povrijeđenih igrača.

Dosada su se vječiti rivali sastali 146 puta uz 46 pobjeda Željezničara. Sarajevo ima dva trijumfa manje, preostalih 56 mečeva završeno je neriješeno.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Utakmicu koja počinje u 20 sati će suditi sarajevske sudije na čelu sa Admirom Šehovićem.

Tribine Grbavice bi trebale biti popunjene pošto su iz Zvorničke 27 saopštili da je još jučer prodato preko 5.000 ulaznica.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Ecosport
Dobra slika se može poslat jedino dobrom igrom, a oba kluba trenutno ne mogu to pružiti. Jedino navijači mogu nešto uraditi, ali bez upadanja na teren.
9 0
Igraj Željooooooo
7 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti