Nezapamćene scene i veliki protesti Iranaca: Igrači i navijači odbili pjevati himnu
Iranski režim brutalno je ubio nevinu djevojku zbog nepravilnog nošenja hidžaba, a zatim je dosta drugih protesanata strpao u zatvor s teškim tjelesnim povredama.

Protest protiv režima

Nezapamćene scene i veliki protesti Iranaca: Igrači i navijači odbili pjevati himnu

Midhat Šljivak

Fudbalska reprezentacija Irana učešće na Svjetskom prvenstvu u Kataru započela je utakmicom protiv Engleske na Khalifa International stadionu u Dohi.

Iranci su na ovo prvenstvo svijeta došli nevoljno. Većina od njih je žestoko protestvovala protiv policijskog nasilja nad ženama u njihovoj zemlji.

Sve je krenulo od brutalnog ubistva 22-godišnje Mahse Amini koja je životom platila zbog nepravilnog nošenja hidžaba.

Uslijedili su tada žestoki protesti na ulicama. Uhapšeno je i pretučeno veliki broj osoba, a šerijatska policija nije birala koga će pretući.

Zbog svega što se desilo danas su fudbaleri i navijači iranske selekcije odlučili bojkotovati himnu svoje zemlje.

Oglasi

Kada je puštena himna Irana, navijači su počeli sa žestokim zvižducima, a igrači su svoj protest iskazali tako što su dobili pjevati himnu.

Fudbaleri Irana mirno su ispratili himnu svoje zemlje ne želeći da je pjevaju zbog torture nad ženama i protestantima (Foto: EPA)

Pogledajte ove zaista nevjerovatne scene i izuzetan način da se iskaže protest prema torturi vlasti.

Ovakve scene se ne pamte na jednom Svjetskom prvenstvu, ali igrači su sami ti koji su odlučili kako će iskazati svoj stav.

Također, na tribinama je bilo dosta poruka podrške ženama.  Dosta je transparenata na kojima se traži sloboda za njih.

Neki od transparenata podrške iranskim ženama na tribinama stadiona u Dohi

Bit će svakako interesantno vidjeti šta će se desiti s fudbalerima Irana po povratku u državu. Ovakav protest vlastima ove zemlje sigurno se neće dopasti, posebno jer je to vidio čitav svijet.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Također, ostaje nam da vidimo šta će se desiti i na preostalim utakmicama koje selekcija Irana igra na Mundijalu u Kataru i hoće li igrači ostati pri bojkotu himne.

Irancima nakon Engleske slijede dueli protiv Velsa (25.11) i Sjedinjenih Američkih Država (29.11).

Top Komentari

King_Kenny
...sve pohapsiti na povratku i osuditi zbog veleizdaje drzave...kad odleze 10 godina u vlaznoj celiji uz redovne batine ima da pjevaju ko slavuji...
8 17
leader_of_wolves
Evo ih šute isto naši kad su na terenu hahaha
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi