Reprezentativcima je iz Njemačke stigla poruka: "Napustite Svjetsko prvenstvo!"

Reprezentativcima je iz Njemačke stigla poruka: "Napustite Svjetsko prvenstvo!"

E. Škorić

Odluka FIFA-e da zabrani nošenje kapitenskih traka i transparenata s porukom “One Love” na Svjetskom prvenstvu u Kataru izazvala je veliki skandal.

U Njemačkoj su političari dali do znanja da se nogometna reprezentacija bez oklijevanja mora povući s ovog turnira u Kataru, bez obzira na posljedice. Čak su i mediji imali izuzetno oštru poruku, naročito najveći u zemlji, Bild.

"Sramimo vas se! Mnogo posebnih trenutaka naša zemlja duguje njemačkoj reprezentaciji. Čudo iz Berna 1954., naslov svjetskog prvaka osvojen na ponovnom ujedinjenju 1990. ili povijesna pobjeda 7:1 protiv Brazila 2014. U povijesti će ostati i datum 21. novembar 2022. godine. Kao dan srama. Dan je to kada su Njemački nogometni savez (DFB) i reprezentacija izgubili kredibilitet pred cijelim svijetom", objavio je Bild, jedan od najvećih medija u Njemačkoj, aludiraući na DFB-ov stav da ipak ne riskira sa kapitenskom trakom u duginim bojama.

"FIFA je zaprijetila sportskim sankcijama ako Manuel Neuer nosi traku OneLove protiv Japana. Naravno, ovakvo ponašanje FIFA-e je veliki skandal. Ali treba samo reći: Pa šta? Pokažite Neueru žuti karton, i crveni ako želite, suspendujte ga, oduzmite nam bodove i pošaljite nas kući. Jedina ispravna reakcija na FIFA-inu mafiju bila bi pokazati svoj karakter".

Njemačka je poput ostalih evropskih sila poklekla pod pritiskom FIFA-e, koji je odlučio kažnjavati za sve one koji budu promovisali bilo kakve poruke, bez obzira što se one odnose na ljudska prava.

Nijemci su htjeli da njihov kapiten nosi traku u duginim bojama, ali uplašila se nakon prijetnji FIFA-e

Englezi su prvi planirali jučer da njihov kapiten ponese traku u duginim bojama oko ruke, no Harry Kane je na kraju na teren izašao sa "običnom" kapitenskom trakom, pošto su Englezi shvatili da bi bilo suludo da budu kažnjeni.

Oglasi

Reprezentaciji Belgije je također FIFA naredila da koriguje bijele, rezervne dresove i da ukloni natpis "Love" sa ovratnika.

Kapiten Francuske Hugo Lloris nedavno je na press konferenciji kazao da neće nositi dugine boje oko ruke, a čini se eto da će i Manuel Neuer na kraju kao kapiten Njemačke i na razočarenje tamošnje javnosti, također popustiti pod prijetnjama FIFA-e.

Devet kapitena nacionalnih timova u Kataru imali su namjeru preko kapitenske trake 'One Love' promovisati LGBTQ populaciju i to u zemlji koja zabranjuje homoseksualne veze.

Katar je muslimanska zemlja i po zakonima veze između istospolnih osoba su zabranjene. Mnogi smatraju da je ovo diskriminacija, pa su kapiteni odlučili da pruže podršku nošenjem 'One Love' trake.

FIFA je jasno poručila svima da će maksimalno kažnjavati kršenje propisa o nošenju opreme i vidjet ćemo hoće li se barem jedan kapiten na kraju pojaviti s kapitenskom trakom u duginim bojama. Kane, Hazard, Van Dijk, Lewandowski.. to nisu uradili, hrvatski i srpski kapiteni to su odmah odbili, ostaje da vidimo šta će uraditi Lloris kada Francuska bude igrala svoj meč.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Svjetsko prvenstvo u Kataru počelo je u nedjelju i u prvim danima je puno uzbuđenja, a najviše se ističe trijumf Saudijske Arabije nad Argentinom. Vjerujete li u još neki kiks favorita? Pogledajte kvote na sajtu Volcanobet kladionice i ostavite vašu okladu.

Zapratite Volcanobet kladionicu na Facebook i Instagram profilu.

Top Komentari

koraj
Nisu to promocije ljudskih prava, to su promocije nemorala i gadosti!!! Pored zidovskog, ovaj podersko- lezbicno-zivotinjski je jedan od najjacih lobija trenutno na svijetu.
25 3
Klicko
Mamu vam germansku yebem vi nekome da držite predavanje pa pobili ste milione židova plus porobili pola afrike.Pljuc pogani njemačka
14 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi