Scene protesta njemačkih fudbalera obilaze svijet - Izašli su na teren i šokirali sve
Manuelu Neueru kao i njegovim kolegama iz drugih reprezentacija zabranjeno je da nose traku podrške LGBT populaciji (Foto: EPA)

Protiv odluke FIFA

Scene protesta njemačkih fudbalera obilaze svijet - Izašli su na teren i šokirali sve

Midhat Šljivak

Fudbalska reprezentacija Njemačke odlučila se na zanimljiv protest prema Svjetskoj fudbalskoj federaciji (FIFA) na utakmici prvog kruga Svjetskog prvenstva protiv Japana, a protest su ispunili tokom zajedničke fotografije prekrivši rukom usta.

Njemački fudbaleri odlučili su se na protest nakon što je Svjetska fudbalska federacija (FIFA) odlučila zabraniti nošenje 'One Love' trake kapitenima nacionalnih timova.

'One Love' traka na rukama kapitena trebala je predstavljati podršku diskriminisanim članovima LBGTQ+ populacije čije je djelovanje u Kataru zakonom zabranjeno.

Ipak, FIFA je prije dva dana zabranila nošenje trake. Opravdali su to kršenjem propisa o opremi na sportskim terenima.

"Na takmičenjima koje organizuje FIFA, osoblje mora nositi službenu opremu i odjeću koju je dozvolila FIFA, uključujući zvanične FIFA oznake koji je obezbijedila FIFA".

Krovna kuća svjetskog fudbala zaprijetila je kaznama i suspenzijma, kao i žutim kartonima za igrače koji se s trakom pojave na terenu.

Oglasi

Nakon prijetnji kaznom sve reprezentacije su odustale od trake. Nijemci su zbog toga odlučili protestvovati i tokom timske fotografije igrači su prekrili usta rukom.

Tako su iskazali protest zbog odluke FIFA i ovaj njihov protest nešto je o čemu će se definitivno pričati.

Igrači Njemačke protestuju protiv odluke FIFA o zabrani nošenja trake 'One Love' (Foto: EPA)

Vidjet ćemo hoće li FIFA reagovati i eventualno sankcionisati Nijemce jer je očigledno da su reprezentativci ove zemlje 'prozvali' čelnike ove organizacije.

Interesantno je svakako da su u Njemačkoj mnogi bili za to da reprezentacija napusti prvenstvo svijeta i da se vrati kući.

"U povijesti će ostati i datum 21. novembar 2022. godine. Kao dan srama. Dan je to kada su Njemački nogometni savez (DFB) i reprezentacija izgubili kredibilitet pred cijelim svijetom", poruka je Bilda koji dodaje:

Oglasi

"FIFA je zaprijetila sportskim sankcijama ako Manuel Neuer nosi traku OneLove protiv Japana. Naravno, ovakvo ponašanje FIFA-e je veliki skandal. Ali treba samo reći: Pa šta? Pokažite Neueru žuti karton, i crveni ako želite, suspendujte ga, oduzmite nam bodove i pošaljite nas kući. Jedina ispravna reakcija na FIFA-inu mafiju bila bi pokazati svoj karakter".

Naravno, od povlačenja nema ništa. Da se to desilo izbio bi sigurno veliki skandal i to iz razloga koji nemaju nikakve veze s fudbalom.

Reprezentativcima Njemačke obećane su velike nagrade u slučaju osvajanja prvenstva svijeta. Svaki igrač će u tom slučaju postati bogatiji za 400.000 eura.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Fudbaleri će u slučaju osvajanja prvog mjesta u grupnoj fazi dobiti po 50 hiljada eura, a plasman u četvrtfinale donio bi im dodatnih 100.000 eura.

Za ulazak u polufinale spremna je nagrada od po 150.000 eura, a plasman u finale reprezentativci Njemačke naplatili bi po 250.000 eura. Osvajanje trećeg mjesta donosi 200.000 eura.

Top Komentari

Realno01
Hahhahahhah ma prekrivajte koliko hocete ali trake neeeeeeemaaaaaaa i tacka! Mali Katar cijelom zapadu pljunuo u lice i niko nista ne moze niti smije.Gdje ste sada poremeceni.hahhahah Svaka cast Kataru,kapa do poda!
15 1
axel42
Haj da se borite ua neznam ni ja neka prava, recimo više prava za žene i slično ali za istopolne veze, brakove, usvajanje djece istopolnim brakovima pa ljudi da li ste vi normalni???
14 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi