Skinula je hidžab na Svjetskom prvenstvu, pa se nije smjela vratiti u Iran

Otišla je u Španiju

Skinula je hidžab na Svjetskom prvenstvu, pa se nije smjela vratiti u Iran

Adnan Beganović
Teme:

Iranska šahistkinja Sara Khadem na Svjetskom prvesntvu u Kazahstanu je nastupala bez hidžaba. Na taj način je dala podršku demontracijama koje mjesecima traju u Iranu, no zbog toga se nije vratila u Iran. Bojala se za svoju sigurnost, pa je iz Kazahstana otputovala za Španiju.

Pred kraj prošle godine u kazahstanskom Almatyju je održano Svjetsko prvenstvo u brzopoteznom šahu na kojem je između ostalog učestvovala i iranska velemajstorica Sara Khadem.

Ona je u znak podrške demonstracijama nakon ubistva 22-godišnje Mashe Amini, odlučila u Almatyju nastupati bez hidžaba, koji je obavezan prema iranskim pravilima odijevanja.

Njen potez su pozdravili mnogobrojni svjetski mediji, ali i demonstranti u Iranu, no Sara se nakon Svjetskog prvenstva nije vratila kući bojeći se za svoju sigurnost.

Umjesto u Iran ona je otputovala u Španiju, što je potvrdila za jedan norveški medij, no nije htjela opširnije govoriti o tome.

Ipak, poznata norveška naučnica je za portal NRK analizirala Sarin potez.

Oglasi

"Ovo je posebno vrijeme u Iranu s protuvladinim demonstracijama. U ovoj zemlji žene moraju pokriti kosu. Ako to ne učine, prijeti im zatvor. Trenutno je više od 14.000 ljudi zatvoreno u Iranu zbog učestvovanja u demonstracijama. Dakle, ovo je očito pravi strah koji Khadem osjeća, analizirala je iranska naučnica Marianne Hafnor Boe za NRK.

Sara Khadem udana je za Ardeshira Ahmadija, popularnog filmskog redatelja iranske nacionalnosti, s kojim zajedno posjeduje stan na španskom teritoriju. Nije poznato je li Khadem već dobila boravišnu dozvolu na koju ima pravo na osnovu te nekretnine ili će pak zatražiti politički azil pred vladom.

Podsjetimo, prethodno poznati slučaj iranske predstavnice koja se odrekla hidžaba uključivao je Elnaz Reqabi. Iako nije vodeća svjetska takmičarka u sportskom penjanju, Iranci su je prepoznali kao simbol revolucije za prava žena.

Tokom jesenskog takmičenja u Seulu odlučila se takmičiti bez hidžaba koji joj je prekrivao kosu, što je brzo procijenjeno neposlušnošću prema iranskim vlastima i simbolom podrške demonstrantima.

Početkom decembra pojavila su se izvješća da su njezin dom uništile iranske sigurnosne službe.

Top Komentari

malezija
Uradila je 2 loše stvari, pored hidzaba koji je obaveza ženama u islamu, igra šah koji je diskutabilan, po mnogima zabranjen, ali dunjaluk je privlačan a šejtan ne miruje,
3 9
Mirsad1705
Čovjek se ne može čudu načuditi. O kakvom oni skidanju hidžaba pričaju? Pa ženska hidžab nosi na vrh glave, skoro se i ne vidi od kose koju je potpuno otkrila. Ne znam što ga je i stavila, kad po pravilu, prave iskrene vjernice, ispod hidžaba nose kapicu, tako da se kosa ne vidi.
2 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi