Preminuo legendarni Franz Beckenbauer
Danas stigle tužne vijesti.

Tužne vijesti

Preminuo legendarni Franz Beckenbauer

Eldar Ganibegović

Upravo je objavljeno da je u 78. godini života preminuo legendarni fudbaler, Franz Beckenbauer. 

Vijest o smrti Franza Beckenbauera zvanično je objavljena danas u 17:12. sati. O svemu se oglasila i njegova porodica.

"S dubokom tugom javljamo da je moj suprug i naš otac, Franz Beckenbauer, jučer, u nedjelju, preminuo mirno u snu, okružen svojom porodicom. Molimo vas da tugujete u tišini i suzdržite se od postavljanja bilo kakvih pitanja", saopštila je porodica.

Njemačka se tako oprašta od svog vjerovatno najvećeg fudbalera. Svjetski prvak kao igrač 1974. i kao trener 1990. godine. Tvorac ljetne bajke 2006. godine i pobjednik ecropskog kupa s Bayernom.

Franz Beckenbauer se 2015. godine povukao iz javnosti nakon smrti njegovog 46-godišnjeg sina. Od tada se i njegovo zdravlje pogoršalo. Infarkt oka, operacije srca, plus Parkinsonova bolest s pridruženom demencijom.

Nije mu nadimak džaba "Car"

Fudbalsku karijeru Franz Beckenbauer počinje 1964. godine u Bayernu. Trinaest godina kasnije odlazi u NY Cosmos, 1980. godine stiže u HSV, no nakon dvije godine vraća se u NY Cosmos gdje završava karijeru 1983. godine.

Oglasi

Kroz karijeru je nastupio na ukupno 620 utakmica. Postigao je 74 gola i podijelio 75 asistencija.

Četiri puta je bio fudbaler godine u Njemačkoj, s kojom je 1972. osvojio Evropsko prvenstvo, a dvije godine kasnije i Svjetsko prvenstvo.

Dva puta je osvajao Zlatnu loptu, tri puta je bio prvak Evrope s Bayernom s kojim je osvojio i Kup pobjednika kupova, Interkontinentalni kup, četiri njemačka kupa i četiri lige, dok je prvak Njemačke jednom bio i s HSV-om.

Kada je NY Cosmos u pitanju, tri puta je bio NASL Soccer Bowl šampion s ovim timom.

Top Komentari

Ham0
Veliki igrac jos veci lopov. Rip
5 1
user1677772619
Najbolji štoper svih vremena, počivaj u miru legendo
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti