Bh. trenerski dvojac položio sa Balićem, Vorijem i društvom: Praksa i njihovi savjeti mnogo znače

Stekli EHF B licencu u Hrvatskoj

Bh. trenerski dvojac položio sa Balićem, Vorijem i društvom: Praksa i njihovi savjeti mnogo znače

S. Mlaćo

I dok se u Rukometnom savezu naše zemlje vode bitke koji nemaju apsolutno nikakve veze sa samim sportom, vrijedni rukometni radnici na sve načine se bore kako bi unaprijedili svoje znanje i napravili korak više u svome poslu.

Tako su dva trenera iz Srednjobosanskog kantona Sulejman Beganović iz Travnika i Kenan Crnica iz G. Vakufa Uskoplja stekli EHF B licencu u Hrvatskoj.

Predavanja su održavana u Zagrebu, te Splitu, a jedini način i jeste bio ovaj, s obzirom na cjelokupnu rukometnu situaciju u našoj zemlju gdje su u RS BiH nedavno napravili potpuni cirkus vezan za RINCK program, odnosno dobijanje licenci.

Beganović i Crnica su se prezadovoljni vratili iz Hrvatske gdje su se školovali sa nekadašnjim hrvatskim legendarnim reprezentativcima Balićem, Vorijem, Ćupićem, Vukovićem...

Iskustvo je to koje se ne može platiti, možda i mnogo vrijednije od svakog papira, koji je opet naravno potreban.

"Jučer smo diplomirali u Zagrebu, radi se o B licenci, a prema saznanjima od Sanje Bajgorić koja je zadužena za to u BiH, mi sada ovdje imamo ustvari A licencu. Jedni smo od rijetkih koji su to završili, a krenuli smo prošle godine jer smo prepoznali situaciju, odnosno da će nam to trebati. Sa nama je bio Balić, Vuković, Vori... Puno su nam značila druženja sa njima, puno smo sa Balićem i društvom imali prakse. To su savjeti koji mnogo znače. On nam je prosvijetlio neke stvari što se tiče igračke strane gledišta prema trenerima", priča Beganović za SportSport.ba.

Ovaj Travničanin je u rukometu preko 20 godina, a tri godine vodi školu rukometa u Travniku.

"Prepoznao sam problem u Travniku, a to je da nismo imali omladinske kategorije. Osnovao sam školu rukometa Travnika koja se takmiči u Omladinskoj ligi SBK, jer Omladinska liga na državnom nivou ne postoji. Osnovali smo kantonalnu ligu, druga godina se privela kraju, a moja ekipa fino kotira. Djevojke su već dvije godine druge (2002.g.), a muški su isto drugi (2004.g.). Sada nam izlaze četiri igrača i oni će se u seniorskom rukometu takmičiti u RK Travnik".

Kako iz svog ugla gledate na stanje u bh. rukometu?

"To je zaista viša politika. Svako vuče na svoju stranu. Žao mi je što je i ovaj projekat licenciranja trenera oboren. Oboren je jer stari Upravni odbor je to odobrio, a novi nije, te tu najviše gube treneri. U slučaju bilo kakve ponude vani oni nemaju nikakvog papira da su treneri. Po ovom spisku mi imamo samo četiri trenera A kategorije i žao mi je zbog toga. Ipak, to je posao saveza. Drago mi je što je gospođa Sanja Bajgorić koja je zadužena za tu kategorizaciju to pokrenula i da se jednom u BiH zna ko je na kojem nivou i ko želi da se školuje, odnos napreduje. Pohvalio bi njen rad, uhvatila se u koštac sa gorućim problemom u BiH što se tiče edukacije trenerskog kadra u rukometu. U Hrvatskoj ne postoji mogućnost da neko sjedi na klupi ako nema licencu za taj rang".

Pohvalio je kolegu Crnicu, ali i Rukometni savez SBK/KSB.

"To je mlad momak, perspetivan trener, zaista sve najbolje o njemu. Mi smo imenovani ispred RS SBK/KSB kao selektori kadetske reprezentacije kantona. Bili smo i van zemlje, te odigrali zvaničnu utakmicu protiv reprezentacije Kipra. Dobili smo ih i to nam je jako važno. Mi se orijentišemo na omladinski pogon jer to nemamo", dodao je Beganović na kraju razgovora.

Potražite više informacija na temu Rukometno prvenstvo BiH (M):

Posebno je sretan što je ljubazna ekipa na čelu se legendarnim Balićem obećala skoru posjetu našoj zemlji, odnosno vezirskom gradu i školi rukometa koju vodi Beganović.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi