Rukometna reprezentacija BiH danas igra prvi meč baraža za Svjetsko prvenstvo

Protivnik je Portugal

Rukometna reprezentacija BiH danas igra prvi meč baraža za Svjetsko prvenstvo

Eldar Ganibegović

Do kraja ove sedmice znati ćemo hoćemo li naredne godine rukometaše Bosne i Hercegovine gledati na Svjetskom prvenstvu. Danas i u nedjelju igraju se utakmice baraža.

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas igra prvu utakmicu baraža za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2025. godine.

Protivnik je Portugal, a prvu utakmicu igramo u gostima. Utakmica se igra u Guimaraesu od 20:30 sati prema centralnoevropskom računanju vremena.

Portugal je favorit, naročito na svom terenu, no naša selekcija sigurno ne ide s bijelom zastavom i nastojat će da ostvari povoljan rezultat pred revanš za tri dana.

Jasno je da će se sve odlučivati u Tuzli u prepunom Mejdanu u nedjelju od 17 sati i za nadati se da ćemo rukometnu selekciju BiH nakon 2015. godine 10 godina kasnije ponovo gledati na Mundijalu.

Ako je u junu 2014. godine u baražu mogao pasti jedan veliki Island, zašto sada ne bi mogao Portugal?

Oglasi

Podsjetimo, Portugal je na prethodnom Evropskom prvenstvu u Njemačkoj zauzeo sedmo mjesto, dok je naša selekcija bila najlošija i plasirana je na 24. mjesto.

Bosna i Hercegovina i Portugal do sada su se sastajali tri puta. Naša selekcija ima jednu pobjedu, a Portugalci dvije.

Za Portugalce ispadanje neuspjeh, BiH ima svoje adute

Selektori obje selekcije najavili su ovaj dvomeč. Za Portugalce bi ispadanje bilo neuspjeh, pa je tako selektor Portugala Paulo Jorge Pereira rekao:

"Ispadanje od BiH bi za nas bio potpuni neuspjeh, iako neuspjeh uvijek stoji na putu uspjeha. Ne možete uvijek ni pobijediti, ali ne možete uvijek ni izgubiti. Realnost je da smo mi u ovom momentu favoriti. Važno je da Bosanci osjete od prve minute da nas ne mogu pobijediti, moramo im odmah pokazati da smo bolji. Ako se tako postavimo i uspijemo od starta napraviti prednost, pobijedit ćemo, a očekujem i najveću moguću razliku."

"Znamo s kim igramo i ne treba trošiti riječi o njima, ali imamo i mi svoje adute, imamo igrače koji mogu mnogo. Vjerujem da su igrači svjesni odgovornosti. Kada uzmemo naše i njihove rezultate, oni su na papiru favoriti, ne bježimo od toga. Ponavljam da i mi imamo svoje adute. Iskreno se nadam da ćemo dati maksimum. Potrudit ćemo se da ne dozvolimo da nas ne dobiju laku. Imamo i mi želju da se što bolje predstavimo", istakao je selektor Bosne i Hercegovine, Damir Doborac.

Na ovo gostovanje selektor Damir Doborac je poveo sljedeće igrače: Benjamin Burić, Harun Hodžić, Senjamin Burić, Luka Knežević, Marko Panić, Marko Majstorović, Ibrahim Haseljić, Adi Mehmedćehajić, Milan Vukšić, Matej Ljubić, Pavle Petrović, Nemanja Peštić, Adin Faljić, Mislav Grgić, Dejan Malinović, Mirko Herceg, Adnan Isaković.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Selektor će danas odrediti 16 igrača za meč, a jedan od njih će susret pratiti s tribina.

Prisjetimo se baraža za SP 2010. i EP 2012. godine u fudbalu. Portugal je tada izbacivao našu selekciju, pa evo prilike da rukometaši 15 odnosno 13 godina kasnije osvete fudbalere. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi