Bh. rukometaši saznali potencijalne protivnike u baražu: Očekuje nas težak put do SP-a
FOTO: T. Hebib

Krećemo iz prvog kruga

Bh. rukometaši saznali potencijalne protivnike u baražu: Očekuje nas težak put do SP-a

H. Zilić

Bh. rukometaši su sa tri poraza završili nastup na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu.

Naša reprezentacija će vjerovatno takmičenje završiti na 23. mjestu, a od nas je samo slabija selekcija Ukrajine.

Zmajevi bi mogli i završiti 22. ako večeras Bjelorusija izgubi od Austrije sa više od deset golova razlike što je ipak nerealno za očekivati.

Ono što je sigurno, naša selekcija će baraž za SP 2023. godine krenuti iz prvog kruga gdje će imati status nosioca. Mogući protivnici naše selekcije u prvom krugu baraža su ekipe koje su prošle kvalifikacije za SP, a to su: Belgija, Estonija, Farska Ostrva, Finska, Izrael, Grčka, Italija, Rumunija i Švicarska kao lucky winner.

Dakle, baraž za SP 2023. godine igrat će se u dva kruga. Pobjednici prvog kruga (gdje je i naša selekcija) igrat će finalni baraž, gdje će biti nosioci ekipe koje budu plasirane od 7. do 15. mjesta na tekućem prvenstvu Evrope.

Da rezimiramo u konačnici. U prvom krugu baraža je osam ekipa iz kvalifikacija, lucky winner Švicarska koja nije igrala ni EURO, ni kvalifikacije, te devet najslabije plasiranih ekipa sa EURO-a.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Devet pobjednika prvog kruga baraža ide u drugi krug baraža gdje ih čekaju ekipe koje budu plasirane od 7. do 15. mjesta na Evropskom prvenstvu, a devet najboljih iz posljednjeg kruga baraža idu na SP, gdje će se priključiti Švedskoj, Poljskoj, Danskoj i ekipama koje budu među tri najbolje na Evropskom prvenstvu 2022. godine, što znači da će Evropa imati 15 učesnika na SP-u na kojem će po prvi put učestvovati 32 selekcije.

Ovome dodajmo da će se mečevi prvog kruga baraža igrati u aprilu, a mečevi drugog kruga u junu ove godine. Žrijeb za prvi krug baraža bit će obavljen u Budimpešti u posljednjoj sedmici Evropskog prvenstva.

Promo

Top Komentari

19211921
Prodjemo prvi krug pa onda sta Bog da
2 0
Labile
Pa kad je taj baraž prvog kruga?
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi