Bilal Šuman: Želja i volja su ogromne, odnos prema reprezentativnom dresu nikad nije bio upitan
Pored raznih problema, najviše onih oko novčanih sredstava, Šuman je samim plasmanom na ovo takmičenje već napravio veliki rezultat.

Selektor rukometne reprezentacije BiH za SportSport.ba

Bilal Šuman: Želja i volja su ogromne, odnos prema reprezentativnom dresu nikad nije bio upitan · Intervju

E. Oštraković

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila je historijski uspjeh plasmanom na Evropskom prvenstvo koje će biti održano u Austriji, Švedskoj i Norveškoj.

Ključni čovjek, uz reprezentativce, u plasmanu na Evropsko prvenstvo sasvim sigurno bio je selektor Bilal Šuman.

Pored raznih problema, najviše onih oko novčanih sredstava, Šuman i njegovi izabranici su samim plasmanom na ovo takmičenje već napravili veliki rezultat.

Selektor naše reprezentacije govorio je u Poreču za SportSport.ba, o trenutnom stanju u ekipi, te završnoj fazi priprema, ali i o Evropskom prvenstvu.

"Putovanje nije bilo teško, ali je bilo duže nego što smo planirali. Sinoć smo u 23 sata stigli u Poreč, a evo maloprije smo odradili i prvi trening. Večeras nas očekuje prva utakmica protiv Katara. Svi igrači su tu, treniraju, zdravstveni bilten je dobar. Vidjet ćemo kojih 18 igrača će nastupiti večeras, a koji će igrati sutra i naravno kojih osamnaest ide u Norvešku. Svi momci zaslužuju da idu na Evropsko prvenstvo, ali nažalost to nije moguće. Odluka će biti teška, ali šta je tu je".

Sve reprezentacije svoje pripreme za Evropsko prvenstvo privode kraju, a iako mnoge reprezentacije u prijateljskim utakmicama skrivaju taktike, Šuman to vjerovatno neće uraditi.

"Sigurno će ove dvije utakmice pratiti predstavnici naših protivnika, gledati kako to izgleda. Sve selekcije imaju, kao i naša, mnogo materijala. Posjedujemo stvarno ogroman video materijal, kada je riječ o Francuskoj, Norveškoj i Portugalu, a sigurno je da su i oni gledali nas. Želja mi je da ove stvari, koje će biti u fokusu ovdje u Poreču, prenesemo na Evropsko prvenstvo"

Svjestan je selektor i načina na koji trebamo igrati na Evropskom prvenstvu, te šta je ključno kako bi pružili dobre partije.

"Ne idemo u Norvešku na izlet. Okrećemo se sebi i da vidimo šta možemo da uradimo. Ono što budemo radili ovdje treba biti vodilja onome što trebamo raditi na Evropskom prvenstvu. Samo tako možemo igrati protiv takvih ekipa. To je igra sa što manje tehničkih grešaka, dugi napadi, kontre i polukontre, te veliki fokus naše odbrane. Učinak na igrača više i igrača manje. Moramo paziti na sve. Sve je važno i sve se gleda. Ima tu mnogo stvari koje su veoma bitne.

Ono što su već nekoliko puta pokazali, uprkos lošem stanju u savezu, je to da momci koji predstavljaju našu zemlju imaju veliku volju i želju.

"Momci imaju želju i volju i siguran sam da to nikad neće izostati. Ako je neko bolji pružit ćemo ruku i čestitati, ali odnos prema dresu i reprezentaciji nije upitan. Siguran sam da ćemo dati sve od sebe da nastavimo tako i da napravimo jedno ogromno iznenađenje pobjedom na Evropskom prvenstvu. 

Stanje u savezu je daleko od idealnog, ali uvijek se našao način da se problemi barem na kratko riješe. Pitanje je do kada će to trajati.

"Stanje sa savezom je takvo kakvo je. Mene sada zanimaju ovi treninzi u Hrvatskoj, te ove dvije utakmice, a zatim Evropsko prvenstvo. Naravno svima je stalo da stanje bude bolje, da se i nama olakša na svaki način. Borimo se sa nekim stvarima i to treba da funkcioniše. Dolazak na Evropsko prvenstvo je velika stvar za Bosnu i Hercegovinu. Možda to bude bolje u junu kada se plasiramo na Svjetsko prvenstvo.

Potražite više informacija na temu Rukometni EURO 2024:

Na kraju razgovora, selektor Bilal Šuman, otkrio je koga vidi kao potencijalne favorite za osvajanje prvog mjesta na Evropskom prvenstvu.

"Dvije reprezentacije iz naše grupe, Norveška i Francuska sigurno igraju za medalju. Tu je i Danska, također Španija i Hrvatska. Ima mnogo kvalitetnih reprezentacija, pa vidjet ćemo kako sve to izgleda.

Top Komentari

VELEZ
Itekako je upitan kad pola nam igrace bi rade igrali za srbiju ili hrvatsku
0 4
Mostarlezve88
Samo da se ne obrukamo kao na SP 2015
0 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije