Ljubitelji rukometa u čudu: EHF donio kontroveznu odluku o meču Francuska - Švedska!

Prandi je zabio neregularan gol

Ljubitelji rukometa u čudu: EHF donio kontroveznu odluku o meču Francuska - Švedska!

Admin Čaušević
Teme:

Evropska rukometna federacija (EHF) je donijela kontorverznu odluku nakon sporne završnice regularnog dijela utakmice polufinala Evropskog prvenstva između Francuske i Švedske.

Elohim Prandi je zabio za 27:27 po isteku regulanog vremena i meč je odveo u produžetke, ali su odmah počele špekulacije da li je njegov gol bio regularan.

Usporeni snimci su pokazali da je Prandi mijenjao stajnu nogu prilikom šuta što je protivno pravilima i gol je neregularan.

Ono što je zasmetalo Švedanima je činjenica da sudije iz Sjeverne Makedonije, Gjorgji Nachevski i Slave Nikolov nisu gledali snimak kako bi ustanovili (ne)regularnost gola.

Poslije utakmice FS Švedske se odlučio žaliti, međutim sasvim očekivano EHF je odbio njihovu žalbu i od ponavljanja meča neće biti ništa.

Oglasi

Iz EHF-a su saopštili da je sve bilo po pravilima i to je ono što je sve ljubitelje rukometa ostavilo u čudu.

"Disciplinska komisija donijela je odluku o žalbi koju je uputio Rukometni savez Švedske nakon polufinala Evropskog prvenstva između Francuske i Švedske odigranog 26. januara u Kelnu.

Žalba je podnesena zbog nekorištenja VAR-a kako bi se provjerio posljednji prekršaj za Francusku u 60. minuti utakmice.

Nakon pažljivog proučavanja situacije, odbor je odlučio da je korištenje VAR tehnologije mogućnost, a ne obaveza sudija.

Oglasi

VAR se koristi kada sudije imaju ozbiljne dileme da li su donijeli ispravnu odluku ili kada nisu mogli ispravno da vide situaciju.

Odluka o korištenju VAR-a je isključivo na sudijama ili delegatu utakmice.

Odluka da se ne gleda video snimak je u skladu sa EHF pravilima i konačna je, te je nemoguće da bude predmet prigovora. U skladu sa tim, žabla se odbija kao neosnovana.

Potražite više informacija na temu Rukometni EURO 2024:

Žalba je moguća do 20 sati 27. januara”, stoji u saopštenju EHF-a.

Podsjećanja radi, Francuzi su slavili nakon produžetka pa će u nedjeljom finalu igrati protiv Danske.

Top Komentari

znalac001
zasto postiji var
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi