Gradačac i Banjaluka će za vrijeme Eura biti najponosniji gradovi u BiH
Ibrahim Haseljić jedan je od trojice Gradačačana na Euru u Njemačkoj

Čak tri predstavnika

Gradačac i Banjaluka će za vrijeme Eura biti najponosniji gradovi u BiH

E. Škorić

Počelo je odbrojavanje do početka Evropskog prvenstva u rukometu koje, se poput onoga fudbalskog, 2024. godine igra u Njemačkoj.

I dok na fudbalski Euro moramo čekati još šest mjeseci, rukometni je pred vratima. Počinje 10. januara i trajat će do 28. januara, a svoje učešće zauzet će i reprezentacija BiH, koju će kao i uvijek bodriti i ekipa portala SportSport.ba na licu mjesta.

BiH je smještena u grupi E koja se igra u Mannheimu, a rivali su nam redom Švedska (11. januar 20:30h), Nizozemska (13. januar 18h) i Gruzija (15. januar 18h).

Švedska je apsolutni favorit, a mi se nadamo da će uz ovu skandinavsku rukometnu silu dalje proći i izabranici Irfaja Smajlagića, koji je ranije objavio spisak i u Njemačkiu vodi najbolje što imamo u ovom trenutku.

Inače, gradovi iz Bosne i Hercegovine sa najviše predstavnika na Euru su Gradačac i Banjaluka. Gradačac je dao dva reprezentativca, Adija Mehmedćehajića i Ibrahima Haseljića, a predstavlja ih i proslavljeni bivši reprezentativac Damir Doborac, koji je u stručnom štabu reprezentacije.

Doborac je svakako jedno od najistaknutijih sportskih prezimena koje se veže za naš nacionalni tim. Damir trenutno obnaša ulogu trenera RK Gračanica, ali svakodnevno boravi u svom gradu, što je slučaj i sa Mehmedćehajićem i Haseljićem. Prvi igra upravo u Gračanici kod Doborca, a drugi je član slovenačkog Gorenja.

Oglasi

Na njih će Gradačačani biti ponosni, a naročito njihov matični klub RK Gradačac koji će naredne godine proslaviti jubilarnih 70 godina postojanja.

Tri predstavnika ima i Banjaluka, još jedan rukometni grad. Mario Blažević trener je golmana, Irfan Smailagić selektor, a njihov sugrađan Luka Perić već neko vrijeme standardan reprezentativac.

Sarajevo ima dva predstavnika, a riječ je o Amiru Muhoviću, reprezentaticu, te Ameru Nezireviću koji je doktor i dio je stručnog štaba. Dva predstavnika ima i Gračanica, a radi se o igračima Adiju Ahmetaševiću i Dini Hamidoviću. Iz Prijedora također dvojica, Marko Davidović i Igor Mandić.

Naša reprezentacija okupila se 25. decembra u Sarajevu, a 3. januara 2024. godine putuje u Švicarsku gdje će nastupiti na 50. izdanju Yellow cupa. Reprezentacija BiH će prvi meč igrati 4. januara od 20.30 sati protiv Argentine, a dan kasnije od 20.15 protiv domaćina Švicarske. Šestog januara naša najbolja selekcija igrat će protiv Rumunije od 14 sati.

Spisak igrača i članova stručnog štaba sa mjestom rođenja:

Potražite više informacija na temu Rukometni EURO 2024:

Benjamin i Senjamin Burić - Maglaj
Adi Ahmetašević - Gračanica
Harun Hodžić - Zenica
Mirsad Terzić - Priboj
Marko Davidović - Prijedor
Mario Pavlak - Ljubuški
Mirko Herceg - Mostar
Dino Hamidović - Gračanica
Igor Mandić - Prijedor
Luka Knežević - Livno
Marko Panić - Jajce
Nedim Hadžić - Tešanj
Adin Faljić - Zenica
Amir Muhović - Sarajevo
Marko Majstorović - Novo Mesto
Adi Mehmedćehajić - Gradačac
Mirko Mišetić - Ljubuški
Luka Perić - Banja Luka
Ibrahim Haseljić - Gradačac
Vladan Đurđević - Doboj

Irfan Smajlagić - Banja Luka
Damir Doborac - Gradačac
Amer Nezirević - Sarajevo
Muris Đug - Tuzla
Mario Blažević - Banjaluka

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi