Zbog Hrvata uzbuna na Evropskom prvenstvu: "Danas će pravila biti drugačija"
Hrvatska ima veliku podršku na prvenstvu FOTO: EPA

Uskoro igraju novi meč

Zbog Hrvata uzbuna na Evropskom prvenstvu: "Danas će pravila biti drugačija"

S. Mlaćo

Rasistički povici razočarali su sve na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj.

Isti su stigli od strane navijača rukometne reprezentacije Hrvatske u duelu protiv Francuske. Bilo je vatreno do kraja, a čak je i jedna plastična flaša doletjela ka klupi reprezentacije Francuske.

Na kraju su Francuzi kazali da su čuli i rasističke povike, što je svakako za svaku osudu.

"Bilo je rasističkog dobacivanja. To nas je naljutilo, a jasno je da ima takvih ljudi u dvoranama, to je tako. To nas je ipak naljutilo, ali i dalo nam dodatnu snagu", rekao je član reprezentacije Francuske Nicolas Tournat.

Odmah su reagovali i organizatori, tačnije oglasio se glavni sekretar EHF-a Marin Hausleitner. On je kazao da u rukometnom svijetu nema mjesta rasizmu. Najavio je i žestoke mjere ukoliko se isto ponovi.

"U rukometnom svijetu nema mjesta rasizmu i diskriminaciji. U procesu smo saradnje sa igračima, ali i sa dvije reprezentacije, te jasno stoji stoji upozorenje da za hrvatsku navijačku grupu ukoliko se iste stvari ponove biti zabranjen ulazak u dvoranu, odnosno gledanje utakmice", naveo je on.

Oglasi

"Oni više nisu dobrodošli. Danas će biti pojačano osiguranje i povećan razmak između navijača i igrača. Koristimo sredstva koja imamo na raspolaganju, a dosadašnja su se pokazala nedovoljnima", dodao je on.

Zanimljivo da su novinari nakon navedene utakmice pitali i selektora Francuske Gilea o cijelom incidentu, a on je kazao da ne zna hrvatski jezik i da nije mogao da razumije šta govore navijači.

Priznao je da je bilo dobacivanja flaša, ali i uvreda.

Potražite više informacija na temu Rukometni EURO 2024:

Hrvatska danas od 18 sati igra važan meč protiv selekcije Mađarske. Hrvatima igra samo pobjeda, ali i to možda neće biti dovoljno da prođu u polufinale. U drugom krugu će morati slaviti na svim utakmicama do kraja, a onda pratiti i ostale rezultate.

Vatreni su sigurno uzdrmani nakon poraza od ekstra kvalitetne Francuske, jer je moglo biti i drugačije, no sada se moraju fokusirati na novog rivala. Francuzi su upravo savladali Island 39:32.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi