Hrvati ne daju da ih zovu Kauboji, evo liste potencijalnih nadimaka - neki su urnebesni

Kauboji su prošlost

Hrvati ne daju da ih zovu Kauboji, evo liste potencijalnih nadimaka - neki su urnebesni

Edmir Škorić

Rukometni savez Hrvatske oglasio se saopštenjem i zamolio tamošnje medije da mušku reprezentaciju ubuduće ne nazivaju "Kaubojima".

Kauboji je legendarni nadimak hrvatskih rukometaša i interesantno da ga je smislio bivši reprezentativac i kapiten ove selekcije Ivano Balić.

U Poreču se Hrvati spremaju za odlazak na Evropsko prvenstvo, a HRS se oglasio jer im je zasmetalo što su brojni mediji pisali o igračima hrvatske reprezentacije kao o kaubojima.

"U vezi sa brojnim naslovima i člancima u medijima u kojima se pominje nadimak 'Kauboji' za hrvatsku mušku seniorsku reprezentaciju, u ime reprezentativaca, stručnog štaba i Saveza, molimo Vas da taj nadimak ne koristite za naziv reprezentacije s obzirom da aktuelni igrači nisu bili deo generacije kad je nastao pomenuti nadimak", poruka je HRS-a.

Hrvatske rukometaše su nakon senzacionalne titule na Svjetskom prvenstvu 2003. godine u Portugalu prvo zvali "Pakleni", a onda se Petar Metličić pobunio uoči Svjetskog prvenstva 2009. godine u Hrvatskoj i zatražio da mediji i navijači prestanu sa tim nadimkom, jer se igračima ne sviđa.

Oglasi

Onda je po mnogima najbolji rukometaš svijeta svih vremena Ivano Balić odlučio da reprezentativci nose nadimak Kauboji, koji takođe odlazi u prošlost.

Najčitaniji hrvatski portal Index.hr ponudio je svojim čitateljima da igračima dodijele novi nadimak.

Postoji niz prijedloga, a među njima "Umorni", "Lavovi", "Dizelaši," "Indijanci", "Kraljevi šoka", "Sokolovi"...

Prema trenutnoj situaciji najviše vodi nadimak "Umorni" sa oko 14 posto glasova, dok je ipak najveći broj glasača odabrao opciju: "Ne treba im nadimak. Dobro da smo se i ovih riješili".

Bit će interesantno vidjeti s kojim nadimkom će hrvatski rukometaši otputovati na Evropsko prvenstvo koje počinje za sedam dana i igra se u Njemačkoj.

Potražite više informacija na temu Rukometni EURO 2024:

Hrvatska će igrati u grupi sa Španijom, Austrijom i Rumunijom, a prvi meč igrat će 12. januara protiv Španije u Mannheimu. U tom gradu je i reprezentacija BiH, koja će u grupi E odmjeriti snage sa Švedskom, Nizozemskom i Gruzijom.

Naši rukometaši, koje najčešće zovemo Zmajevi, svoj prvi duel igraju 11. januara protiv Švedske od 20:30 sati.

Top Komentari

HamzaVojvoda
Moze hasisari heklerasi ili turbofolk bacaci okrugle lopte sa ciljem postizanja pogodka
0 0
Kauboji ili Cowboys, dobro onda umjesto kauboja moze biti Pigboys ili Pigboji.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi