"Imamo mnogo važnijih problema u rukometu od 'koronarnog' proglašenja prvaka"

Jasan stav RK Gračanica povodom eventualnog prekida lige

"Imamo mnogo važnijih problema u rukometu od 'koronarnog' proglašenja prvaka"

E. Oštraković

Prije nekoliko dana potpredsjednik RS BiH i predsjednik RS Republike Srpske, Marinko Umičević oglasio se idejom da se donese odluka o prekidu takmičenja u rukometnoj Premijer ligi BiH.

To bi značilo da bi titulu osvojile ekipe RK Borac u muškoj, te RK Grude u ženskoj konkurenciji, ali to parcijalno podržavaju iz RK Gračanica.

Oni su se putem zvanične Facebook stranice kluba obratili javnosti, a njihovu objavu prenosimo u cjelosti.

"Nakon što se juče u medijima potpredsjednik RS BiH i predsjednik RS RS Marinko Umičević oglasio idejom da se donese Odluka o prekidu takmičenja u Premijer rukometnoj ligi BiH, te da se RK”Borac” Banjaluka u muškoj i RK”Grude” Grude u ženskoj konkurenciji proglase za prvake, danas je novinar Monda napravio blic anketu o ovoj ideji sa sportskim radnicima u rukometnim klubovima.

Stav našeg kluba je da konačno treba prestati sa praksom i shvatiti da Premijer liga i rukometno prvenstvo BiH nije “švedski sto” i poligon za ispunjavanje želja i sitnošićardžijskih interesa, čemu već mjesecima svjedočimo na raznim nivoima i po raznim pitanjima u BH rukometu.

Ne treba biti posebno mudar ni pametan, pa zaključiti da prekid prvenstva jeste jedno od rješenja, u ovom trenutku možda i najrealnije (ne zbog hranarine i stanarine kako predlagač navodi), nego zbog drugih mnogo kompleksnijih pitanja, ali istovremeno ne smije se dozvoliti da se donose bilo kakva ishitrena i parcijalna rješenja.

Ukoliko je prvenstvo završeno, klubovi koji su učestvovali u istom, koji su uredno izmirivali svoje obaveze, uložili nemala sredstva, vrijeme i energiju, treba da znaju ko je prvak, ko od klubova stiče pravo za nastup u Evropskim kupovina, ko ispada iz Premijer lige, koliko i koji od klubova ulazi u Premijer ligu, koliko ekipa i u kom formatu će se igrati Premijer ligu 2020/21?

Dakle, klubovima treba odgovoriti na sva otvorena pitanja, a ne zadovoljiti interese jednog kluba bez obzira kako se zvao. Najlakša stvar je proglasiti prvake. Pitanje je šta dobijamo ako proglasimo prvake? Nećemo plaćati hranarinu za igrače koji su već otišli svojim kućama? Ili ćemo nakon što riješimo to pitanje i tu poziciju u nastavku po oprobanom receptu i scenariju, lakše riješiti onu težu, koja treba da ponudi odgovore na druga otvorena pitanja?

Potražite više informacija na temu Rukometno prvenstvo BiH (M):

Nedopustivo je da se po ko zna koji puta parcijalno i etapno ispregovara i istrguje kojekakvim uslugama, kompromisima, ustupanjima koje veze nemaju sa sportom, rezultatima i takmičenjima.
Na kraju, klubovi koji nijemo ćute i trpe samovolju, dovode se pred svršen čin, a da do samog početka prvenstva ne znaju, ni ko sudjeluje, a kamoli da znaju raspored takmičenja u kome treba da učestvuju.

Mnogo mi važnijih pitanja u rukometnom sportu imamo od “koronarnog” proglašenja prvaka.
Naravno, sad nije vrijeme da načinjemo tu temu jer stanovništvo Bosne i Hercegovine ima puno većih problema od rukometa i sporta uopšte, ali ako se već bavimo krajem i rezultatima prvenstva 2019/2020 onda to treba učiniti u cjelosti", stoji na zvaničnoj Facebook stranici RK Gračanica.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi