Poznata kazna za Adnana Tufekčića, oglasili se i iz RK Gračanica

Nakon incidenta protiv Izviđača

Poznata kazna za Adnana Tufekčića, oglasili se i iz RK Gračanica

E. Oštraković

Nakon što je na utakmici protiv Izviđača udario gostujućeg igrača, poznata je kazna za Adnana Tufekčića, sada već bivšeg kapitena RK Gračanica.

Naime, današnjom odlukom komesera KUP takmičenja, Alije Hasića, izrekao je kaznu o šestomjesečnoj suspenziji Adnana Tufekčića.

O svemu su se ponovo oglasili iz RK Gračanica, a njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti.

"GRAČANICA BEZ ADNANA TUFEKČIĆA DO KRAJA PRVENSTVA

Današnjom Odlukom komesara KUP takmičenja Alije Hasića o šestomjesečnoj suspenziji našeg igrača i dosadašnjeg kapitena Adnana Tufekčića kompletirane su sve disciplinske mjere izrečene povodom incidenta na revanš utakmici KUP-a BiH, odigranoj 15.02.2020.g. između RK”Gračanica”-RK”Izviđač” Ljubuški.
Premda smo se nadali i očekivali da bi uzevši sve olakšavajuće okolnosti u obzir kazna mogla biti i manja, ali istovremeno i svjesni nedopustivog i krajnje nesportskog poteza našeg igrača istu prihvatamo bez namjere da koristimo pravo žalbe u daljem postupku.
Dakle, ostatak prvenstva bićemo lišeni usluga jednog od nosilaca igre i najvažnijih igrača u našim redovima, a dužni smo platiti i kazne 200 KM (plavi karton Tufekčić), 200 KM (ulazak službenog lica u teren, bez obzira što je taj ulazak bio u svrhu smirivanja situacije i razdvajanja igrača dvaju ekipa, što se jasno vidi na snimku), 500 KM (zbog nekorektnog skandiranja dijela publike u momentu kada su igrači Izviđača krenuli da napuste teren).
Bez obzira što bi pojedinačno mogli da nudimo objašnjenja, tražimo opravdanja i razloge za određene postupke, moramo biti samokritični i bespogovorno prihvatiti sve izrečene kazne jer smo napravili nešto što nam nije svojstveno i ne ide na čast ni našoj publici, ni našem klubu i zbog toga treba da snosimo posljedice.
Nadamo se da će se i u drugim sličnim slučajevima nadležne instance ponašati na isti način, a sve za rad fer i sportske atmosfere na BH rukometnim terenima.

Kada je u pitanju dalji status našeg suspendovanog igrača, on je potpuno svjestan ogromne štete koju je nanio prije svega sebi i klubu i u takmičarskom i u reputacijskom smislu.
Međutim, cijeneći sve ono što je Adnan Tufekčić pružio našem klubu, sve ugovorne obaveze, klub će u potpunosti izmiriti zaključno sa februarom bez ikakvih dodatnih sankcija i kazni.
Nadalje, odlučeno je da Tufekčić ostane u trenažnom procesu sa željom da predstojeća pauza ostavi što manje traga na njegovu fizičku i igračku spremu, a istovremeno i ekipa će sigurno zadržati dosadašnji nivo kvaliteteta rada na treninzima.
Ugovor sa igračem za naredna tri mjeseca biće aneksiran shodno novim okolnostima.
Novi kapiten ekipe je Vladimir Tomić, a njegov zamjenik je Omer Mehmedović.

Potražite više informacija na temu Rukometno prvenstvo BiH (M):

I na kraju, za rad objektivnog informisanja rukometne BH javnosti, povodom ove utakmice, želimo da kažemo i slijedeće.
U pojedinim medijima plasirane su ortodoksne laži, pa je tako npr.izvjesni novinar portala Glassrpske Siniša Kotaraš, dana 17.02.2020.g. napisao, citiramo:
"На завршни турнир за побједника Купа пласирали су се још и Слобода, која је била боља од Искре (27:23, 35:27), Слога из Горњег Вакуфа (Маглај, 22:29, 34:26), док је свашта виђено у реваншу Грачанице и Извиђача. Гости су некако сачували осам голова предности из првог меча (29:21, 15:22) и буквално једва извукли живу главу из Грачанице".
Na ovakve beskrupulozne laži, koje nepotrebno podižu tenzije i narušavaju odnose publike i klubova, dužni smo kao klub reagovati.
Naime, utakmica sa Izviđačem u Gračanici do 57’32’’ bila je fer, korektna, a istovremeno bespoštedna, rovovska bitka za svaku loptu i pravi BH rukometni klasik.
Tada se dogodio incident isključivo na terenu i isključivo među igračima (udarci: Jozinović-Tomić; Tufekčić-Jozinović), na koji niko nije ponosan i koji nikom nije trebao, vjerujem da su i igrači Izviđača svjesni svog dijela odgovornosti.
Nakon incidenta i poduzetih sankcija prema vinovnicima, utakmica je nastavljena.
Ekipa Izviđača premda brojčano slabija u polju, izdržala je pritisak i potpuno zasluženo plasirala se na Final four KUP-a.
Na kraju utakmice nakon velikog slavlja na samom terenu, igrači Izviđača pozdravljeni su i ispraćeni aplauzom od strane publike.
Bez problema i najmanjeg incidenta su se razdragani pozdravljali sa prijateljima, poznanicima, rodbinom u publici, sa kojom su odmah po završetku utakmice komunicirali na ogradi koja dijeli gledalište i teren.
Nakon toga, napravili su veliko, gromoglasno slavlje u svojoj svlačionici, a da im to niko nije zamjerio ili na bilo koji način spriječio, snimci se mogu pogledati na FB stranici RK"Izviđač".
Nakon tuširanja, stručni štab proveo je određeno vrijeme u kafiću Sportske dvorane, igrači su objedovali naručenu večeru takođe u krugu Dvorane, svi su se najnormalnije kretali i komunicirali bez ikakve posebne zaštite od bilo koga jer nije bilo nikakve potrebe.
Dakle, nije bilo nijednog verbalnog incidenta, a kamoli da je neko jedva spašavao živu glavu.
Premda smo naglasili da u fokus stavljamo predstojeći nastavak prvenstva, na klevetu, laži i neistine dužni smo reagovati, a dotičnom novinaru i njegovim nalogodavcima neka je na čast", piše u saopštenju RK Gračanica.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi