Irfan Smajlagić: Vrlo teško je da ekipa bude u nekom idealnom stanju
Selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine pred EURO u Njemačkoj.

Selektor rukometne reprezentacije BiH

Irfan Smajlagić: Vrlo teško je da ekipa bude u nekom idealnom stanju

Eldar Ganibegović

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine za dva dana počinje nastup na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj. Selektor Irfan Smajlagić govorio je za zvaničnu stranicu RS BiH tim povodom. 

Jedanaestog januara rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine počinje nastup na Evropskom prvenstvu i to utakmicom protiv Švedske.

Ne čekamo taj meč u dobrom raspoloženju. Šveđani su veliki favoriti, dok naša reprezentacija nije u nekoj formi što smo vidjeli na Yellow Cupu gdje su nas redom deklasirali Argentina, Švicarska i Rumunija. 

Selektor Irfan Smajlagić govorio je za zvaničnu stranicu RS BiH i istakao kako je najbitnije da igrači daju svoj maksimum, da će rezultat biti posljedica igre, te da je spisak još uvijek otvoren. 

"Konačan spisak je još otvoren. Mnoge okolnosti ga diktiraju, od povreda, bolesti igrača. Svaki igrač koji je bio u jednom dijelu priprema se može računati. S obzirom na to da su dosta naporni bili protekli dani, zbog toga što su igrači došli u različitim stanjima", istakao je Smajlagić u uvodu, pa nastavio:

"Mikrociklus u Sarajevu je za pojedine igrače bio malo prezahtjevan. Međutim, da bi se napunili energijom i da bi imali određenu snagu da možemo parirati protivnicima na ove tri utakmice, morali smo podići intenzitet rada i da budemo na nekom optimalnom stanju."

Oglasi

"Vrlo teško je da ekipa bude u nekom idealnom stanju. Povrede, bolesti, različite forme, diktiraju kvalitet treninga i samih priprema. Ipak, to su okolnosti na koje možemo vrlo malo uticati, ali moramo se adaptirati i pripremiti najbolje što možemo. I ovaj pripremni turnir je pokazao da smo u energetskom deficitu, odnosno da moramo praviti što više rotacija da bi pojedini igrači mogli izdržati ritam kojeg zahtjevaju ove utakmice", priča selektor BiH.

"Utakmice na Evropskom prvenstvu su takvog kvaliteta gdje se sve kažnjava. Ako niste u stanju energetski parirati protivniku, onda vrlo brzo na naplatu dolaze sve greške i u odbrani i u napadu. Ovih dana, bez obzir na turnir koji je bio prenaporan, mi smo se regenerirali, akumulirali snagu i resetovali i očekujem da će to biti puno bolje početkom prvenstva", dodao je.

Svjesni smo da je Švedska favorit

"Gledajući nas, ako gledamo turnir koji je iza nas, nije bajno. Ipak, rezultati na turniru nisu ni bili nekakvi primarni cilj. Primarni cilj je početak EURO protiv Švedske. Očekivati od utakmice mogu jedino da igrači odigraju na svojoj razini, što stalno potenciram, da budu na maksimumu i posljedica toga će biti rezultat", mišljenja je Smajlagić, te zaključuje:

"Ne smijemo se zavaravati, znamo ko je Švedska. Bitno je da imamo kontinuitet kako igranja, tako i izdržljivosti, da se ne pada psihološki. Ove tri utakmice su pokazale da djelujemo 40 minuta korektno, a onda dolazi do zamora. Utakmica protiv Švedske će biti dobar test na svim poljima, energetski, motivacijski, mentalno koliko smo spremno. Očekujem od igrača da daju maksimum, a rezultat će biti posljedica igre."

Potražite više informacija na temu Rukometni EURO 2024:

Nakon toga slijedi duel s Nizozemskom 13. januara i dva dana kasnije s Gruzijom, gdje bismo pobjedom mogli tražiti drugi krug.

Ostaje da vidimo šta naša selekcija može u Njemačkoj. Autsajderi smo, pa bi i jedna pobjeda bila sjajan rezultat, a vjerovatno donijela i plasman dalje.

Top Komentari

HamzaVojvoda
Mrs yebivetri i lencuge penzioneri mrs iz repke svi il imati tim u idealnom stanju il nemat nikakav. Uvek neke isprike i nikad rezultata zato.bolje mars i sve sto se ustedi na repki na mlade ulagat
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi