Jesmo li mogli imati bolji karantin i organizaciju? Obrvan: Mislim da nismo

Selektor rukometnih Zmajeva

Jesmo li mogli imati bolji karantin i organizaciju? Obrvan: Mislim da nismo

Eldar Ganibegović, foto: T. Hebib

Rukometna reprezentacija BiH učešće na Evropskom prvenstvu zatvorit će sutra utakmicom protiv Španije u trećem kolu.

Naša selekcija je u prva dva kola doživjela poraze od Švedske (30:18) i Češke (27:19), a sutra uloga favorita svakako pripada Špancima koji će htjeti potvrditi prvo mjestu u grupi nakon što su sinoć savladali Šveđane.

Na današnjem treningu u Bratislavi razgovarali smo s našim selektorom Ivicom Obrvanom.

"Nije iznenađenje. To su dvije najjače reprezentacije u grupi. Šveđanima se poznalo odsustvo prvog pivota. Španci jesu vodili, ali utakmica se odlučila jednom tehničkom greškom Švedske u polukontri par minuta prije kraja i u ovom trenutku Španci će biti prvi u grupi, prenijet će dva boda, ali sve je još uvijek otvoreno. Bila je jako dobra utakmica", rekao je Obrvan o derbiju grupe koji je sinoć odigran.

Kakav je plan za Španiju?

"Plan je...", rekao je Obrvan pa uzeo nekoliko sekundi da razmisli te nastavio: "Konsolidirati se, odigrati najbolje što možemo u ovom trenutku opet s istim poteškoćama. Na desnoj strani napada nemamo ljevaka, nemamo ni krila desnog ni bekove. Nešto slično kao protiv Češke. Pohvalio bih još jednom pristup momaka u odbrani prije svega. Dobro smo parirali Češkoj koja je igrala na domaćem terenu pred dvije-tri hiljade svojih navijača u bučnoj atmosferi, jer ipak je to njima ovdje blizu".

Oglasi

Nastavio je Obrvan o sinoćnjoj utakmici protiv Češke:

"Slabo smo otvorili utakmicu. Poslije smo uhvatili ritam. Desetak-dvanaest minuta prije kraja imali smo napad za jedan razlike, međutim nismo izdržali u toj situaciji napadački. Bili smo bez rješenja zbog razloga koje sam naveo. Česi su se to odvojili i na kraju je ispala visok razlika. Ja sam dao zadnjih pet-šest minuta ili sedam nekim mladima šansu poput Klisa i Vukšića koji su ishitreno šutirali neke lopte, dozvolili Česima ili smo napravili tehničke greške i razlika se sa snošljivih tri-četiri popela na osam tako da je to šteta za samo utakmicu."

Na pitanje da li će sutra nastupiti Dejan Malinović i Nikola Prce koji sinoć nisu bili u kombinaciji (Malinović nije igrao ni protiv Švedske), Obrvan kaže da novinari stvaraju bespotrebnu paniku:

"Dosta postavljate ta pitanja oko Nikole i diže se tu nekakva bespotrebna panika. Vi novinari radite svoj posao, meni je jasno. Kada igraju mladi, zašto igraju mladi gdje su stari. Kada igraju stari, zašto igaju ovi sa 35-40 godina. Teško je vama to udovoljiti. Nikola je, ukoliko danas bude normalno trenirao, sigurno u kandidaturi za sastav. Igrao je prvu utakmicu i ovo je njegovo oproštajno Svjetsko prvenstvo i meni je svakako želja da on igra sutra ako bude mogao. Imali smo jutros PCR testiranje, rezultate još ne znamo. Nadam se da niko neće biti dodatno pozitivno i da će biti igrači koji su i jučer bili tu. Imamo malih problema s Lukićem, boli ga stopalo, gležanj, ali od njih 17, 16 će nam biti na raspolaganju. Malinović nažalost neće moći igrati", rekao je Obrvan.

Nekako je postalo simptomatično za, ne samo rukometnu već sve reprezentacije Bosne i Hercegovine, da utakmice gubimo već na okupljanju. Tako je i ovaj put s obzirom na to da smo dosta pokošeni koronom iako smo znali da imamo možda najmanji bazen igrača, imamo najveći broj igrača s koronom na cijelom prvenstvu. Znam da nije vaš dio posla, ali vas moram pitati jeste li i vi pod dojmom da smo možda malo bolje mogli pristupiti karantinu i organizacijskom dijelu posla pa izbjeći ovo što nam se sada dešava i imati malo veće šanse?

Oglasi

"Mislim da nismo zato što okruženje u kojem smo mi odvijali treninge u Bosni i Hercegovine razmišlja da nije potrebna nikakva zaštita i da je korona sastavni dio života.", kaže Obrvan.

"Ljudima je teško prihvatiti da mi moramo trenirati u specifičnim okolnostima kao sa svim zemljama s prostora bivše Jugoslavije koje su imale, generalno govoreći, najviše problema. Teško je u zimskim uslovima organizovati i dvoranu koja je i smještajnim kapacitetima u redu. Mislim da je upravni odbor i ljudi koji vode federaciju osigurali nama optimalne uslove za pripreme, a sad što se to nije epidemiološki najbolje održavalo u to neću ulaziti", dodaje selektor bh. reprezentacije, te nastavlja:

"Replika na to vaše pitanje, vidimo kakva je ista situacija u Mađarskoj, gdje reprezentacije učesnici Evropskog prvenstva, jedu, spavaju i žive s gostima koji trenutno borave u hotelu. Ručaju i doručkuju s njima i u Mađarskoj nema nikakvih drugačijih režima, pa bih to jednostavno doživio kao trenutak vremena u kojem živimo."

Nažalost uvijek baš nas taj trenutak najteže pokosi, ali šta je tu je...

Potražite više informacija na temu Rukometni EURO 2024:

"Nije nas najteže pokosio nego Bosna i Hercegovina ima i najmanji roster upotrebljivih igrača. To što nas je pokosilo na desnoj strani našeg napada plus oni igrači koji su ostali u Sarajevu, ja na to nisam mogao utjecati. Mi smo juče protiv Češke igrali bez trojice igrača iz najjače postave. To je prvo desno krilo, prvo lijevo krilo i prvi desni bek. Kad to stavite u kontekst koliko bi značilo i nekoj puno jačoj reprezentaciji, kako ne bi nama. Razumijem ja vaš posao i razumijem da su vam to interesantna pitanja i naslovi koje stavljate jer kad tamo neko otvori taj naslov pojavi se dole nekoliko reklama, uvijek su vam interesantna pitanja sa negativnim kontekstom, a vrlo rijetko se postavljaju pitanja kada je nešto pozitivno. Ja razumijem i poštujem taj dio vašeg posla."

Utakmica Bosna i Hercegovina - Španija igra se sutra s početkom od 18:00.

Top Komentari

rodjeni95
Odlazi uhljupe. Legendu drzati na tribinama sa izmisljenom povredom. Mrs!
8 1
Mad_max
Mars s klupe smradu, nije dzaba toliko tvojih bivših igrača sve najgore pričalo o tebi, debili, zna se i za tvoj odnos prema Nikoli, a pogotovo Panicu još od Chamberija itd. Ali i to bi ti možda oprostili, jer smo budale, ali to sto imas samo jednu akciju, krizanje-blok-i suter da ide u minus ugao... Fantazija... Mater ti prcnem.
5 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti