Obrvan nakon Češke: Za BiH je ogroman uspjeh plasman na Evropsko prvenstvo

Press konferencija nakon utakmice

Obrvan nakon Češke: Za BiH je ogroman uspjeh plasman na Evropsko prvenstvo

Eldar Ganibegović

Rukometna reprezentacija BiH poražena je u drugom kolu Evropskog prvenstva protiv Češke 27:19.

Nakon utakmice u Bratislavi održana je i press konferencija, a medijima se obratio selektor naše selekcije Ivica Obrvan.

"Čestitam reprezentaciji Češke na zasluženoj pobjedi. Bili smo suočeni s velikim problemima. Ostali smo bez kompletne desne strane. Momci su se dobro borili i ja im na tome čestitam. Uprkos zasluženoj pobjedi Češke mislim da je rezultat previsok jer je desetak minuta prije kraja bio dva. Nedostajalo je snage i iskustva i mislim da smo zasluženo izgubili utakmicu, ali sve u svemu pohvalio bih pristup, htijenje i želju na ovoj utakmici uprkos ogromnim problemima koje imamo", rekao je Obrvan i nastavio o izostanku Nikole Prcea:

"Nikola ima malo poteškoća s koljenom, a imali smo na toj poziciji četiri igrača tako da smo se odlučili za malo drugačiju postavu i mislim da smo imali dovoljnu pokrivenost na toj poziji da se ne bi puno pozitivnijeg dogodilo. Imali smo probleme na drugoj strani i ovo je odluka iz preventivnih razloga, a i Nikola polako svoju karijeru u reprezentaciji završava i sve ono što je dao za reprezentaciju BiH teško se može nadmašiti. Danas nije bio u sastavu jer ima problema s koljenom, procijenio sam da će biti brza utakmica, htjeli smo više tempa nego protiv Švedske, tako da smo se zbog toga odlučili na takav potez."

Dejan Malinović je dobio negativan test.

"Malinović je dobio negativni test danas kasno prije utakmice, ali bio je nekoliko dana u izolaciji odvojen od ekipe dvadesetak kilometara. Kada je došao nije se osjećao najbolje i nismo htjeli ništa riskirati. Sutra ujutro imamo testiranje. Njegovo stanje u ovom trenutnu nije bilo adekvatno da igra tu utakmicu", podvlači Obrvan.

Oglasi

Naša reprezentacija je u utakmici protiv Češke tri puta imala priliku da smanji na -1, čak jednom i s igračem manje, no Obrvan tvrdi da je bila nemoguća misija:

"Ko prati treninge i ko poznaje problematiku rukometne igre znat će da je ovo bila nemoguća misija. Usudio bih se kazati, bez da pravdam bilo šta, mislim da se nije nikad dogodilo na Evropskom prvenstvu da u noći pred utakmicu dobijete informaciju da ste ostali bez kompletne desne strane, bez dva desna krila, tako da je to bilo vrlo teško izorganizirati, nemoguće", kazao je Obrvan i nastavio:

"Mi smo se borili. Kad vam je desna strana napada odsječena i kad vam se svodi sve na lijevu stranu, čak smo u jednom trenutku reklo bi se na mišiće, borbenost i kompaktnost smanjili rezultat na dva razlike, ali za više nije bilo snage. Bilo je samo pitanje jedna ili dvije greške da se utakmica otvori i žao mi je što je na kraju ispalo osam razlike. To je obično tako u rukometu. Kada se držite izvjesni broj minuta prije kraja na odgovarajućoj razlici, potrošite puno sngage. Kada igrači shvate da je ostalo još malo vremena za konačni preokret onda dolazi do pražnjenja emocija, neki mladi igrači su ušli kao Klis, šutnuo je dvije lopte, Česi su nošeni ogromnim brojem svojih navijača jednostavno finiširali i napravili najveću moguću razliku. To je ispalo ne ružno, nego preveliko."

Potražite više informacija na temu Rukometni EURO 2024:

"Nije nikakav mentalni problem, nego je problem i kvalitete. Ja sam puno puta ponavljao, imamo još jednu važnu utakmicu za odigrati. Za BiH je ogroman uspjeh plasirati se na jedno ovako takmičenje, a probleme koje smo zatekli od odlaska iz BiH nisu bili normalni, a neko će kazati da je tako svima. Nije baš svima. Neki imaju puno veće rostere, pa potegnu u bazen i dovedu nekoga. Mi nažalost to ne možemo. Odlučili smo se za ovu grupu igrača koja se zbog čudne bolesti napala. Bilo bi veliko čudo da smo se u ovom rosteru plasirali dalje, a malo manje čudo da smo današnju utakmicu uspjeli pobijediti", zaključio je Obrvan.

Narednu utakmicu naša selekcija igra u ponedjeljak od 18:00 protiv Španije.

Top Komentari

King_Kenny
...s obzirom da nam predsjednik rukometnog saveza navija za susjednu drzavu umjesto za svoju,slazem se sa selektorom...i sam plasman na EP je nevjerovatna stvar...sta se sve desava u nasem rukometu,vise od ovog se ne moze ocekivati.
9 2
karlhajncbrazzzo
Meni bi bilo čudno da nismo imali pehova. Ovako je bilo sve kako treba. Ako postoji minimalna šansa da će nešto poći krivo mi ćemo iskoristiti tu šansu. Drugim riječima Marfijev zakon kao da je nastao u Bosni. Svako dobro Bosno i Hercegovino!
7 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi