Kako je "besmrtni" Arpad Šterbik stao na gol i ušao u legendu

Junak pobjede Španije u finalu Evropskog prvenstva

Kako je "besmrtni" Arpad Šterbik stao na gol i ušao u legendu

Iskusni Arpad Šterbik je u Zagreb stigao dva dana prije polufinalnog okršaja Španije i Francuske. Legendarni golman je prihvatio poziv u pomoć iz tabora Španije nakon što se povrijedio Gonzalez Perez de Vargas i nakon dvije godine ponovo stao na gol državne selekcije.

Njegovo iskustvo se pokazalo ključnim za eliminaciju moćnih Francuza u polufinalu. Arpad se na ovom susret nalazio na golu samo kada je trebalo breniti sedmerce, a svoj zadak je ispunio više nego uspješno. Odbranio je tri kaznena udarca i pomogao Španiji da savlada velikog protivnika.

Nakon Francuske na red je došlo i veliko finale protiv Šveđana, a ovaj put je Šterbik dobio nešto zapaženiju ulogu i veću minutažu i odveo Španiju do prvog evropskog rukometnog zlata.

Španija je slavila sa 29:23, a "besmrtni" Šterbik je u 38. godini života zaradio titulu najboljeg igrača finalne utakmice Evropskog prvenstva.

Potražite više informacija na temu Rukometni EURO 2024:

Branio je Šterbik kao u cvatu mladosti, u momentima kada su Španci lomili utakmicu, u drugom poluvremenu, Šveđanima se činio veći od gola, a upisao je i ovu spektakularnu intervenciju:

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi