Magoda pisao EHF-u: Prijavio je RSRS zbog političkog djelovanja i zatražio sastanak u Beču

Prvi čovjek bh. rukometa misli ozbiljno

Magoda pisao EHF-u: Prijavio je RSRS zbog političkog djelovanja i zatražio sastanak u Beču

A. Beganović

Predsjednik Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine Kenan Magoda obratio se Evropskoj rukometnoj federaciji. Magoda je između ostalog i prijavio Rukometni savez RS zbog političkog djelovanja i zatražio je sastanak sa čelnicima evropskog rukometa.

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine porazima od Slovenije i Crne Gore otvorila je kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, no porazi našeg nacionalnog tima s obzirom i na evidentnu smjenu generacija nisu najgore što se dešava rukometu kao sportu.

Problema je mnogo i iako je izbor novog rukovodstva bosanskohercegovačkog rukometa nagovještavao bolje dane, pogotovo jer je za predsjednika Upravnog odbora izabran dugogodišnji uspješni sportski radnik, neopterećen bilo kakvim aferama i čovjek iza kojeg stoje rezultati u nekadašnjem bh. prvaku RK Bosna Sarajevo, Kenan Magoda.

S mnogo optimizma i s mnogo volje za rješavanje problema nagomilavanih godinama Magoda se prihvatio posla, no samo nekoliko mjeseci nakon što je preuzeo čelnu poziciju u bh. rukometu, shvatio je da stvari neće ići onako kako je zamislio jer nažalost i na čelnim pozicijama u rukometu kao i u ostalim sportovima sjede oni kojima je zapravo najveći uspjeh svaki posrtaj Bosne i Hercegovine.

Svjestan svega i kao što smo rekli, neopterećen bilo kakvim aferama, za razliku od nekih njegovih prethodnika, prije svega iz reda bošnjačkog naroda u Upravnom odboru, u intervju za SportSport.ba je otvoreno progovorio o svemu.

Oglasi

Njegov intervju, ako ništa drugo, izazvao je mnogobrojne reakcije i bar na trenutak je u žižu javnosti "gurnuo" bh. rukomet. Reagovali su i iz Rukometnog saveza Republike Srpske, valjda uvrijeđeni Magodinom najavom borbe za dobro bh. rukometa.

No, nisu prvog čovjeka bosanskohercegovačkog rukometa previše uznemirile reakcije iz manjeg bh. entiteta. Naprotiv, a da Magodine najave borbe za bolje sutra bh. rukometa neće ostati samo mrtvo slovo na papiru govore i informacije do kojih je došao SportSport.ba.

Naime, predsjednik Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine upoznao je čelnike Evropske rukometne federacije sa teškom situacijom u kojoj se nalazi bh. rukomet. Upoznao je Magoda predsjednika EHF-a Michaela Wiederera i generalnog sekretara Martina Hausleitnera da se Rukometni savez BiH zbog ogromnih dugovanja nastalih u prošlosti nalazi u gotovo bezizlaznoj situaciji.

No, to nije sve, odnosno prvi čovjek bosanskohercegovačkog rukometa čelnike EHF-a je obavijestio da se politika miješa u rad Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine, te da iz Rukometnog saveza RS opstruišu rad državnog saveza. A, kao posljednji primjer optruktivnih radnji u pismu upućenom čelnicima EHF-a Magoda je naveo korištenje Rukometnog saveza RS u političke svrhe (javno pozivanje na politički skup).

Zatražio je Magoda od čelnika EHF-a da se uključe u rješavanje mnogobrojnih problema te je zatražio sastanak u Beču kako bi ih upoznao sa cjelokupnom situacijom.

Potražite više informacija na temu Rukometno prvenstvo BiH (M):

Dakle, prvi čovjek bosanskohercegovačkog rukometa nema namjeru stati u borbi za bolje sutra bh. rukometa, no njegova borba će sasvim sigurno biti uzaludna ukoliko mu se ne pridruže i ostali članovi UO RSBiH, prije svega iz reda bošnjačkog naroda jer u aktuelnoj svjetskoj ali i domaćoj političkoj situaciji, teško je od ostalih članova očekivati podršku.

Zato, Haris Galijašević, Emir Dautović i Nedim Musić, trebaju dati punu podršku prvom čovjeku bosanskohercegovačkog rukometa i zajedno s njim istrajati u borbi za bolje sutra ovog sporta.

Top Komentari

bananko
Konacno da neko nesto konkretno uradi, Keno samo nemoj odustat, bori se do kraja!!!
3 0
pitariistok
Putokaz svim savezima u svim sportovima kako treba da se djeluje i na koji nacin. Kakav god da si Magoda zbog ovoga imas moje veliko postovanje! Svaka cast!!!
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi