Magoda: Fudbalski savez smo im dali u ruke, Rukometni neće dobiti

Teška situacija

Magoda: Fudbalski savez smo im dali u ruke, Rukometni neće dobiti · Intervju

A. Beganović

Situacija u Rukometnom savezu Bosne i Hercegovine je u najmanju ruku očajna. Snage koje sve što ima veze sa Bosnom i Hercegovinom žele uništiti, opstruiraju svaki pa i onaj najmanji pokušaj izlaza iz krize. Svjestan je toga i prvi čovjek bh. rukometa, Kenan Magoda, koji je bez dlake na jeziku govorio o problemima s kojima se suočava. 

Prije nekoliko mjeseci, tačnije krajem juna Skupština Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine imenovala je novi Upravni odbor, a za predsjednika je izabran Kenan Magoda.

Činilo se u tim trenucima da bolji dani dolaze za bosanskohercegovački rukomet u cjelini, pogotovo ukoliko se uzme u obzir da je na čelo krovne kuće bh. rukometa došao čovjek iz sporta, nekada direktor najuspješnijeg bh. rukometnog kluba sarajevske Bosne.

I da, Magoda je zapravo taj zbog čijeg angažmana se ljubiteljima rukometa u našoj zemlji vratio osmijeh na lice, no nekoliko mjeseci kasnije, jasno je da se pojedinac neće moći izboriti sa uhodanim sistemom čiji jedini cilj je svesti bosanskohercegovački sport na najniže grane.

"Nije dobro, situacija je u najmanju ruku kritična. Vjerovao sam da ćemo svi zajedno zasukati rukave i zajedničkim snagama izvući rukomet iz ponora u kojem se nalazi. No, očito da sam pogriješio", istakao je pomalo razočarani Magoda za SportSport.ba, pa dodao:

"Nedavno smo ostali bez jedine zaposlenice u Savezu koja je radila te tehničke stvari sa klubovima, Evropskom rukometnom federacijom. Zašto je otišla, ne znam. I vršilac dužnosti generalnog sekretara Tarik Smajović također neće ostati na toj funkciji jer se i on susreće sa velikim opstrukcijama u radu. Tu je još da pomogne, a radio je sjajne stvari u ovih nekoliko mjeseci.

Oglasi

Zbog toga i ostalih problema sam sazvao hitnu sjednicu Izvršnog odbora, no nikoga ne zanimaju problemi. Član IO iz Rukometnog saveza Republike Srpske, Vladimir Branković, ne razmišlja o sjednici IO, koja kao nije sazvana prema ranijim dogovorima. Nevjerovatne se stvari dešavaju, ali svjestan sam da je većini iz UO cilj potpuno ugasiti nacionalni savez."

Zašto tako mislite?

"Pogledajte, skoro četiri mjeseca radi ovaj Izvršni odbor. Da li mislite da je neko od članova koji dolaze iz RS osigurao jednu marku za rad krovne kuće bh. rukometa? Ponavljam, jednu marku? Mislite da su se interesovali šta se dešava sa reprezentacijom, imamo li novaca da pokrijemo troškove utakmica sa Slovenijom i Crnom Gorom? Zahvaljujući Vladi Kantona Sarajevo i ministru Samiru Avdiću osigurali smo 25.000 KM za troškove.

Da nije bilo tih novaca, reprezentacija ne bi ni igrala te utakmice. niti bi se bosanskohercegovačka zastava vijorila na međunarodnom takmičenju. Ali, prevarili su se, neće uspjeti u svojim namjerama. Plan im neće uspjeti. Dali smo Fudbalski savez u ruke ljudima kojima je cilj uništiti sve što ima veze sa Bosnom i Hercegovinom, Rukometni savez im nećemo dati".

Šta i kako dalje? Očito je iz Magodinih riječi da je situacija očajna. Postoji li izlaz iz ove krize?

"Rekao sam, prevarili su se svi koji misle da će uspjeti ostvariti svoje planove. Nemamo kancelariju, nemamo zaposlenih, računi su nam blokirani. Milionski su dugovi i spreman sam sve što mogu uraditi da ih se riješimo, ali u Savezu nema nikakve dokumentacije i niko zapravo ne zna tačan iznos tih dugova. Zahtjevao sam od tada zaposlenih u Savezu da se uradi primopredaja prilikom mog dolaska, no naravno, ni od toga nije bilo ništa. No, opet postoji izlaz", ističe Magoda, a na pitanje gdje zapravo vidi izlaz iz krize odgovara:

"Federacija Bosne i Hercegovine i kompanije u vlasništvu Federacije se moraju uključiti u rješavanje problema. Moraju osigurati novac za funkcioniranje nacionalnog saveza. Ne smijemo biti ignorisani kao dosad. Slali smo mail premijeru da nas primi na sastanak, očekivali smo mnogo od toga, ali nismo ni odgovor dobili. To se ne smije dešavati i nadam se da će ljudi koji vode ili koji će sutra voditi Federaciju BiH i državu, bar oni kojima je stalo do nje, shvatiti koliku važnost ima sport za svaku državu pa tako i Bosnu i Hercegovinu".

Top Komentari

pitariistok
Ovako se bori za drzavu a ne ko Pojedini u fudbalskom i kosarkaskom Savezu
10 0
davide.azzurri
Konacno da neko progovori protiv cetalja.
9 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti