Hansen i društvo su favoriti za novo zlato, ali ne otpisujte Šveđane

Večeras finale SP-a u rukometu

Hansen i društvo su favoriti za novo zlato, ali ne otpisujte Šveđane

E. Škorić

Po drugi put u povijesti i drugi put zaredom dvije će skandinavske zemlje odlučiti o tronu svjetskog rukometa.

Aktuelni svjetski prvak Danska danas od 17:30 sati borit će se protiv Švedske u borbi za zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu koje se održava u Egiptu.

Danska je favorit za zlatnu medalju prema MOZZART kladionici, što i ne čudi s obzirom na roster kojeg imaju. Međutim, u više navrata smo tokom turnira u Egiptu vidjeli da je sve moguće, a Danska je tek na penale izbacila Egipat, koji je bio potpuni autsajder, u četvrtfinalu.

Uz eventualni trijumf, Danska bi bila druga selekcija koja je osvojila dva svjetska naslova u nizu u proteklih 47 godina, dok Švedska čeka 22 godine na zlatnu medalju. I prošlu su, zanimljivo, osvojili u Egiptu 1999. godine.

Šveđani su do velikog finala stigli kao najugodnije iznenađenje Svjetskog prvenstva bez velikog broja važnih igrača. Mnogi su je otpisali i prije samog turnira, čak je bilo upitno hoće li ova skandinavska zemlja nastupati na SP-u, ali i pored svega su Šveđani uspjeli da dođu do velikog finala.

Danci su se, ponavljamo, mučili s Egiptom, ali su na maksimalnom učinku i bez poraza. I dalje sve ovisi o Mikkelu Hansenu, ponajboljem igraču, najvećoj zvijezdi i vođi generacije. Hansen bi trebao da bude najveća prijetnja Švedskoj uz sjajnog golmana Landina.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Ove dvije selekcije zadnji put su se sastale u grupnoj fazi SP-a 2019. godine, a tada je Danska slavila sa 30:26, dok su Šveđani trijumfovali u polufinalu EP-a 2018. godine.

Inače, prije velikog finala danas će biti odigran od 15:30 sati duel Španije i Francuske u borbi za treće mjesto.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi