Najveća rukometna nacija je u suzama: Francuska ispala!

Norveškoj derbi grupne faze

Najveća rukometna nacija je u suzama: Francuska ispala!

E. Škorić, foto: T. Hebib

U derbiju grupne faze Evropskog prvenstva snage su odmjerile Norveška i Francuska, a domaća selekcija ostvarila je novu pobjedu rezultatom 28:26.

Francuzi su došli pod veliki pritisak nakon što su u prvom kolu senzacionalno poraženi od Portugala, pa su morali da se "vade" protiv viceprvaka svijeta i domaće selekcije. Koliko god bili rukometna sila, Francuzi nisu uspjeli i pognutih glava se već nakon dva meča spremaju za povratak kući.

Norvežani su s 2:0 otvorili meč i vodili su dobrim dijelom prvog poluvremena s dva ili tri gola razlike, ali Francuska u samoj završnici dolazi do preokreta i na odmor odlazi s prednošću od jednog gola - 15:14.

Početkom drugog dijela Francuska odlazi na plus tri (18:15), ali Norveška se vraća i prelazi u vodstvo. Uslijedio je period utakmice u kojem su ekipe bile skroz u egalu.

Golman Gerard držao je Francusku u životu, ali nije mogao sam protiv razigranih Norvežana koji su kažnjavali svaku grešku svog rivala u ovom meču.

Sjajni Sagosen je u 50. minuti pogodio za plus dva Norveške (24:22), a ubrzo Norveška ide i na tri razlike i Francuska se našla u nemogućoj misiji. Ipak, golovima Remilija Francuzi se vraćaju na gol zaostatka pet minuta prije kraja.

Na kraju, Francuska gubi meč, ostaje bez šansi da ide u drugi krug.

Sagosen je sa 10 pogodaka predvodio Norvešku, Joendal je dodao pet, Bjornsen i Gullerud po četiri. Kod Francuza Fabregas je zabio osam pogodaka, Abalo četiri i ujedno je sjajno krilo prešlo cifru od 800 pogodaka u dresu Francuske. 

U posljednjem kolu, koje je na programu u utora, Francuska igra protiv bh. reprezentacije, dok će Norvežani igrati s Portugalom za prvo mjesto.

Francuska kao šesterostruki svjetski prvak, dvostruki olimpijski pobjednik i trostruki evropski prvak smatra se jednom od najvećih rukometnih nacija, imali su ove godine plan da budu opet na tronu, no prerano odlaze kući. Norveška je u mečevima protiv BiH i Francuske pokazala da će biti jedan do glavnih kandidata za zlato.

Francuska - Norveška 26:28 (15:14)

Potražite više informacija na temu Rukometni EURO 2024:

Francuska: Abalo 4, Dipanda, Fabregas 8, Gerard, Grebille, Guigou 5, Karabatić 3, Lagarade 1, Mem, Pardin, Porte 1, Prandi 1, Remili 3, Richardson, Sorhaindo, Tournat.

Norveška: Abelvik Rod, Andreassen, Bjornsen 4, Blonz, Gullerud 4, Gulliksen, Joendal 5, Johanessen, Nikolaisen, O'Sullivan 1, Overby, Reinkind 4, Sagosen 10, Saveras, Sittrup-Bergerud, Tangen

Top Komentari

Haroni
Sudije su svirale u korist Norvezana kroz citavu tekmu. Isto tako Portugalu protiv nas. J...š vakav sport kad sudije odlučuju pobjednika. Lijepi fudbal i VAR
7 3
United_HZ
Norveška je izrasla u jednu rukometnu velesila, nebi bilo cudo da osvoje medalju
5 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi