Amar Čavčić novi trener RK Gračanica

Klub potvrdio

Amar Čavčić novi trener RK Gračanica

Haris Zilić

Rukometni klub Gračanica doživio je dosta promjena ovo ljeto posebno u igračkom kadru, bio je veliki broj odlazaka, a još uvijek se čeka na nova imena u ekipi.

Tim iz Gračanice u novu sezonu ulazi i sa promjenama na trenerskoj klupi.

Ranije je klub napustio Damir Doborac, a danas je potvrđeno da će ekipu u novoj sezoni predvoditi mladi Amar Čavčić.

Pred ovim mladim stručnjakom je ogroman posao jer će ekipa u novu sezonu Premijer lige ući sa dosta drugačijim rosterom, a vidjet ćemo i kakve će ambicije biti.

Nakon nekoliko sezona u vrhu bh. rukometa, Gračanicu očigledno u narednoj sezoni očekuju još veći i teži izazovi.

Vidjet ćemo kako će nova ekipa Gračanice izgledati i kako će na sve to odgovarati rezultatima na terenu.

Oglasi

RK Gračanica predstavio je novog trenera na zvaničnim klupskim stranicama.

"Mladi stručnjak Amar Čavčić novi je šef stručnog štaba RK”Gračanica” Gračanica. Amar Čavčić rođen je 06.07.1995. godine u Žepi.

Osnovnu i srednju medicinsku školu završio je u Sarajevu. Na Fakultetu političkih nauka-Univerziteta u Sarajevu, diplomirao je na smjeru Sigurnosne i mirovne studije. Trenutno je apsolvent na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj-Univerziteta u Tuzli, na smjeru Edukacija trenera u sportu.

Nakon što je završio juniorski igrački staž, Čavčić se opredjelio za redovno studiranje, ali se već nakon jedne godine apstinencije i posvećenosti fakultetu, ponovo obreo u svijetu rukometa.

Naime, na poziv tadašnjeg koordinatora omladinskih selekcija RK”Vogošća” prof.Emira Garagića, Čavčić se vraća u klub da kao trener radi sa mlađim kategorijama.

Oglasi

Dakle, već kao 20-to godišnjak Čavčić je pokazao zanimanje, a vrlo brzo i afinitet za trenerski posao. U periodu od 2015.-2022. godine obnašao je ulogu trenera u omladinskom pogonu RK”Vogošća”.

Plodovi njegovog rada postaju vidljivi i dostupni široj rukometnoj javnosti od 2018. godine kada sa kadetima i juniorima “Vogošće” dominira novoosnovanom Omladinskom rukometnom ligom, ORL-Jug, a njegov temeljiti rad biva nagrađen izborom na mjesto selektora kadetske rukometne selekcije Kantona Sarajevo u sezoni 2018/19. Dakle, u sezoni 2018/19 sa kadetima “Vogošće” postaje viceprvak ORL-Jug i ostvaruje plasman na Državno prvenstvo.

U sezoni 2019/20 sa kadetima i juniorima postaje prvak ORL-Jug. U sezoni 2020/21 sa juniorima je ponovo prvak ORL-Jug. U sezoni 2021/22 sa kadetima i juniorima ponavlja raniji uspjeh i ponovo je prvak ORL-Jug u obije konkurencije. Najveći uspjeh u omladinskim selekcijama postiže u sezoni 2021/22 kada sa juniorima “Vogošće” osvaja 3. mjesto na završnici Državnog prvenstva BiH održanog u Mostaru.

Istovremeno, obnaša ulogu šefa stručnog štaba RK”Vogošća-2” u periodu od 2018.-2022. godine kada su “crveni-bijeli” imali svoju drugu ekipu u Prvoj ligi Federacije BiH grupa-jug.

Pomoćnik Edhemu Sirči, Ademu Bašiću i Senadu Skopljaku trenerima prvog tima RK”Vogošća” bio je u periodu 2020.-2022. godina. U ove dvije sezone “Vogošća” je zauzela 5., odnosno 6. mjesto, uz jedno učešće na završnici Kuoa BiH. U sezoni 2020/21 nakon što su u 1/2 finalu minimalnim rezultatom savladali naše momke u finalu su poraženi od domaćina turnira tuzlanske “Slobode”.

Oglasi

Međutim, pravu trenersku priliku Čavčić je dobio u sezoni 2022/23 kada je sa svega 27 godina, postao šef stručnog štaba RK”Hercegovina” iz Nevesinja. Premda su Nevesinjci u toj sezoni izgubili premijerligaški status, u ligi su ostali zahvaljujući odustajanju RK”Mladost” Banjaluka od ulaska u PLM, u toj sezoni ostvarili su zapažene nastupe, savladali nekoliko izrazitih favorita, a priredili su i pravu senzaciju plasmanom na završnicu Kupa BiH, nakon što su eliminisali banjalučki “Borac”, gdje su u 1/2 finalu zaustavljeni od “Izviđača”.

U protekloj sezoni, “Hercegovina” je igrala organizovano, borbeno, disciplinovano i niko je u ligi nije “razbio”. Malobrojan i kvalitetom skroman roster Nevesinjci su nadomještavali sjajno prilagođenom taktikom, disciplinom i borbom.

Nažalost, neko je morao ispasti iz lige, ali “Hercegovina” može biti ponosna na način kako je igrala u prošlom prvenstvu bez obzira na krajnji rezultat. Amara Čavčića, detektovali smo kao mladog, vrijednog, studioznog, posvećenog, smirenog trenera koji se ne libi dati šansu i mlađim igračima. Trenera koji je u stanju ekipu taktički prilagoditi svakom protivniku, motivisati je i držati disciplinu.

Potražite više informacija na temu Rukometno prvenstvo BiH (M):

Nadamo se, da sa obostranim izborom nismo pogriješili i da će naredni period donijeti jednu zdravu i kooperativnu saradnju uz obostrano uvažavanje. Pred Čavčićem je izuzetno težak zadatak sa puno izazova, a svjesni smo da će sa naše strane trebati dosta strpljenja i podrške ovom mladom stručnjaku", navodi se u saopštenju RK Gračanica.

🟢 Gračanica, 20.06.2024. godine 🔵 Mladi stručnjak Amar Čavčić novi je šef stručnog štaba RK”Gračanica” Gračanica. 🟡...

Posted by RK Gračanica on Wednesday, June 19, 2024

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi