Senzacija Irana, Slovenija, Mađarska i Zelenortska Republika sigurni

Senzacija Irana, Slovenija, Mađarska i Zelenortska Republika sigurni

Adnan Beganović

Odigrana su još četiri susreta na Svjetskom prvenstvu za rukometaše. Pobjede su u 1. kolu grupne faze uspisali Slovenija, Mađarska, Iran i Zelenortska Republika.

Rukometna reprezentacija Slovenije pobjedom je otvorila Svjetsko prvenstvo. U duelu sa Saudijskom Arabijom opravdali su Slovenci ulogu favorita i na kraju su slavili sa visokih 33:19.

Od samog početka meča bilo je jasno da će to biti igra mačke i miša. Slovenci su u meč ušli ozbiljno i iz minuta u minut su povećavali svoju prednost, da bi do odmora zapravo riješili pitanje pobjednika. Otišli su na odmor sa plus osam 16:8.

U drugom dijelu su rutinskom igrom sačuvali prednost, odnosno povećali su je do kraja na plus 14. Najefikasniji u redovima Slovenije bili su Ovnicek i Janc sa po šest pogodaka, a kod Saudijske Arabije Muwallad sa četiri pogotka.

Grupa B, 1. kolo:
Saudijska Arabija - Slovenija 19:33 (8:16)
SAUDIJSKA ARABIJA: Abbas, M. Abbas 2, Abdulali, Hammad, Hulaili, Janabi 2, Maa, Mohsin, Muwallad 4, Salem, Salem 2, Salem, Tarouti, Turaiki 2, Mohammed, Quaraish 2. Trener: Pytlick.
SLOVENIJA: Baznik, Blagotinšek, Cehte, Dolenec 4, Horzen, Janc 6, Jovičić 3, Kavčić 2, Kodrin 3, Lesjak, Maskovšek, Makuc 2, Novak 3, Ovniček 6, Vlah 4, Zabić: Trener: Zorman.

Rukometna reprezentacija Mađarske je bila bolja od Južne Koreje, koja je na nekim ranijim smotrama najboljih svjetskih selekcija, znala iznenaditi. No, očito da danas reprezentacija Južne Koreje nema taj potrebni kvalitet za uraditi nešto više. 

Mađarska je odlično otvorila utakmica. Prednost Mađara je rasla iz minuta u minut, a nakon prvih 30 minuta na semaforu je stajalo 21:11 i pitanje pobjednika je već tada riješeno. U drugom dijelu su Mađari malo smanjili gas, no na kraju su upisali ubjedljivu pobjedu rezultatom 35:27. 

Lekai sa sedam, te Rodriguez i Rosta sa po pet pogodaka su bili najefikasniji kod Mađarske, a Park Seung i Jeong-Gu sa po pet pogodaka kod Južne Koreje.

Grupa D, 1. kolo:
Mađarska - Južna Koreja 35:27 (21:11)
MAĐARSKA: Ancsin, Banhidi 3, Bodo 3, Boka 3, Bujdoso 3, Hanusz, Ilić 2, Lekai 7, Ligetvari, Mikler, Rodriguez 5, Rosta 5, Sipos, Szekely, Szita 2, Szollosi. Trener: Rodriguez Vaquero.
JUŽNA KOREJA: Chang-Eun, Min-Ho, Tae-Hyun 6, Dong-Hyun 3, Tae-Hun, Jeong-Gu 5, Dong-uk, Jin-Young 3, Ki-Min, Yeon-Bin, Hyeon-Sik 3, Seong-Min, Yoseb, Jae-Yong, Seung 5, Young-jun. Trener: Freitas.

Zanimljiv meč odigrali su Čile i Iran, kojeg s klupe predvodi legendarni Veselin Vujović. Iran je tokom cijelog prvog poluvremena imao rezultatsku prednost i otišao je na odmor sa dva gola viška (11:13). Sve do 50. minute izabranici Veselina Vujovića su držali prednost u svojim rukama, no kod rezultata serijom 4:0 Čile je stigao do prednosti od tri gola (23:20). 

Činilo se tada da je sve gotovo, ali Iran se nije predao. Uspio je izjednačiti, a onda i na krilima sjajnog golmana doći do preokreta (24:23). U posljednji minut se ušlo pri rezultatu 24:24 s tim što je Iran imao i igrača manje. Iran je pogodio, a onda sjajni Mohammed sa svojom 19 intervencijom donio Iranu pobjedu. I to veliku s obzirom da je Čile bio veliki favorit jer u svojoj selekciji ima mnogo više igrača koji igraju u evropskim klubovima.

Kod Irana su najefikasniji bili Oraei sa sedam, te Heidarpour sa pet pogodaka, dok je kod Čilea sa šest pogodaka najučinkovitiji bio Er. Feuchtmann. Dodajmo i da su braća Konjičanin sudila ovaj meč.

Grupa A, 1. kolo:
Čile - Iran 24:25 (11:13)
ČILE: Ahumada, Ceballos 4, Codina, Delgado, Donosco, Feuchtmann 3, Er. Feuchtmann 7, Frelijj 2, Garcia, Illesca, Oliva, Paya, Salgado, Salinas 4, R. Salinas 2, Scaramelli. Trener: Etxaburu.
IRAN: Barbat 2, Behnamnia, Ghalandari, Heidarpour 5, Kabirianjoo, Kazemi 2, Kiani, Kouhzad 2, Masoudi, Moosavi, Norouzinezhad 2, Oraei 7, Sadeghi 2, Sarpoushi, Siavoshi, Yadegari. Trener: Vujović.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Zelenortska Republika nadigrala je Urugvaj i to bez većih problema. Slavili su rezultatom 33:25, a prednost su imali od samog početka susreta. Na odmoru je bilo 17:11, a Urugvaj u drugom dijelu nije uspio ozbiljnije zaprijetiti u nastavku.

Najefikasniji u redovima pobjedničke ekipe bili su Furtado sa šest, te Landim i Semedo sa po pet pogodaka. Kod Urugvaja sa po pet pogodaka najefikasniji su bili Rostagno i Rubbo.

Grupa C, 1. kolo:
Zelenortska Republika - Urugvaj 33:25 (17:11)
ZELENORTSKA REPUBLIKA: Almeida, Andrade 2, Araujo, Fortes, Furtado 3, G. Furtado 6, Goncalves, Landim 5, F. Landim, Moreno 3, Pina 3, N. Pina, Snatos, Semedo 5, L. Semedo 2. Trener: Obradović.
URUGVAJ: Borba, Botejara, Cancio 2, Capello, Chaparro 2, De Agrela 2, Falabrino, Gonzalez, Guillermo, Lima, Morandeira, Navarrete 2, Ramos, Rostagno 5, Rubbo 5, Velazco 3. Trener: Guerra.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi