Srbija i Hrvatska na prvim iskušenjima, Červar pod pritiskom

Na SP dva derbija od 18 sati

Srbija i Hrvatska na prvim iskušenjima, Červar pod pritiskom

Rukometne reprezentacije Srbije i Hrvatske neće imati nimalo laganu uvertiru na Svjetskom prvenstvu u Danskoj i Njemačkoj.

Obje reprezentacije danas igraju svoj prvi meč, a koliko god je Srbiji susret s Rusijom možda i ključni u borbi za prolazak u drugi krug, ni Hrvati neće imati nimalo lagan zadatak protiv Islanda.

Postoji jedan podatak koji bi mogao biti optimističan za Kauboje, ali koji stavlja njihovog selektora Linu Červara pod ogroman pritisak.

Naime, u dosadašnjih sedam utakmica na Olimpijskim igrama, svjetskim i evropskim prvenstvima hrvatski rukometaši ubilježili su protiv današnjeg protivnika šest pobjeda i jedan remi. Također, Kauboji imaju niz od pet pobjeda protiv Islanda, a jedini remi Islanđani su izborili na EURU 2010 (26:26).

Na svjetskim prvenstvima s Islandom je Hrvatska odigrala dosad samo jednom i slavila s 34:33 2011. godine.

Zadnja dva okršaja Hrvatska je uvjerljivo dobila - na EURU 2016 bilo je 37:28, a zadnja utakmica igrala se prije tačno godinu dana na EURU u Splitu i Hrvatska je slavila s 29:22.

Kao što je poznato izbornik hrvatske rukometne reprezentacije Lino Červar odlučio je da dva lijeva vanjska igrača, Ivan Slišković i Halil Jaganjac neće biti dio reprezentacije s kojom će Hrvatska krenuti u prve utakmice na 26. Svjetskom prvenstvu. U Islandu neće biti povrijeđene legende, krila RN Loewena Valura Gudjona Sigurdssona.

Što se pak Srbije tiče ona se nakon šest godina vraća na veliku scenu i to u sastavu među kojem su tek trojica igrača sa iskustvom velikih takmičenja. Prije je Srbija prštala od vrhunskim rukometnih imena, ali je redovno izostajao rezultat, ovoga puta selektor Nenad Peruničić odlučio se za podmlađeni sastav s kojim se nikada opet ne može znati.

Nekada jedan od najboljih lijevih bekova svijeta osvojio je u reprezentativnoj karijeri dvije bronzane medalje, a tačno dvije decenije poslije odličja u Egiptu vodiće nacionalni tim sa klupe.

"Prolazak u drugi krug je naša ambicija. Sve što bi bilo drugačije je moja odgovornost i veliko razočaranje za mene i za sve igrače. Nismo gledali slabije ili jače protivnike. Prema svakom će biti isti pristup. Nemamo pravo na drugačije razmišljanje. Ovi momci su dobili priliku koju moraju da poštuju. Iako su mladi, to ne znači da imaju vrijeme. Moraju odmah da pokažu zbog čega su tu. Porazi su moji porazi, a pobjede su pobjede igrača", rekao je Peruničić.

Selekciju Rusije predvodi Eduard Kokšarov, dok je trener golmana nekadašnji srpski selektor Dejan Perić. Rusi su u pripremi za SP u dva meča sa Švedskom ostvarili ubedljiv poraz i remi.

"Sve prijateljske utakmice znaju da budu varljive. Koliko god odigraš fantastičnu prijateljsku, zvanično takmičenje je nešto potpuno drugačije. To donosi novu težinu, svjetlost reflektora, igranje u arenama. Možeš i 15 golova da pobijediš u prijateljskom meču, to ništa ne znači, jer na startu možeš da izgubiš i od slabijeg", rekao je Peruničić, prenosi B92.

"Igrači moraju da budu svjesni da su određeni od svih kandidata da predstavljaju svoju zemlju. Taj grb nosi veću simboliku. Moraju da prihvate reprezentaciju na taj poseban način", istakao je selektor Srbije.

Današnji raspored:

Grupa A

18.00 Rusija – Srbija
20.30 Brazil – Francuska
četvrtak Njemačka – Koreja 30:19

Grupa B

15.30 Japan – Makedonija
18.00 Island – Hrvatska
20.30 Bahrein – Španija

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Grupa C

18.00 Austrija – Saudijska Arabija
20.30 Tunis – Norveška
četvrtak Čile – Danska 16:39

Grupa D

15.30 Angola – Katar
18.00 Argentina – Mađarska
20.30 Egipat – Švedska

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi