Najbolja odbrana svih vremena? "Luđak" preživio "strijeljanje" - tri sekunde, tri rakete, tri čuda

Nevjerovatno izdanje slovenačkog golmana

Najbolja odbrana svih vremena? "Luđak" preživio "strijeljanje" - tri sekunde, tri rakete, tri čuda

A. Čaušević

Golman Slovenije Urgan Lesjak je na Svjetskom prvenstvu u rukometu izveo kompilaciju od tri odbrane koje se opravdano mogu smatrati najboljim u historiji ovog sporta. 

Na utakmici glavne runde između Slovenije i Španije Lesjak je preživio "strijeljanje" koje je trajalo nekoliko sekundi te je sa tri čudesne odbrane spasio svoj gol. 

Španci su kratkom vremenskom periodu imali čak tri šuta, međutim slovenački golman je to sve odbranio.

Lesjak je prvo odbrani projektil Dujshebaeva, a lopta se nakon toga odila do Corralesa koji snažno šutira, ali je Slovenac uspio odbraniti.

Treći pokušaj da postigne gol imao je Odriazola, ali je nevjerovatni Lesjak i to uspio odbraniti za nekoliko sekundi kao iz snova.

Oglasi

Na kraju je Lesjak meč završio sa 11 odbrana. To nije bilo dovoljno da Slovenija izbjegne poraz pošto su Španci slavili sa 31:26.

Inače, Slovenija je grupnu fazu glavne runde završila na trećem mjestu u svojoj grupi nakon što je u balkanskom derbiju pobijedila Crnu Goru 31:23.

Neobična taktika koju su koristili Slovenci

Slovenci su imali vrlo dobar turnir i bilo je nerealno očekivati da prođu do četvrtfinala u konkurenciji Francuske i Španije, ali sa učinkom od tri pobjede i dva poraza sigurno mogu biti zadovoljni.

U porazu od Francuza oduševili su, ali iznenadili svijet neobičnom taktikom u situacijama kad su imali igrača više na parketu.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Naime, u situacijama sa igračem više pivot bi ostajao na svojoj polivini, a taktika je obično bila učinkovati zbog čega je i nisu mijenjali.

"Imamo brze igrače i nama je praktično lakše da igramo bez nekog na liniji jer tako ima više mjesta za nas 'brzance'. Obično imate velike igrače koji se bore u sredini, a povremeno gotovo da postanu dodatni protivnički odbrambeni igrač, pa naši brzi igrači ne mogu uvek da izvedu akcije, objasnio je slovenački rukometaš Jure Dolanec.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi