Uzavrela balkanska krv: Krađa svuda, krađa oko nas
Veselin Vujović je zbog svoje nagle naravi i agresije prema sudijama skoro pa upropastio svoju trenersku karijeru

Uzavrela balkanska krv: Krađa svuda, krađa oko nas · Kolumna

Veselin Vujović je rukomet. Selektor reprezentacije Slovenije osim ovome sportu posvetio je svoj život i trvljenju sa sudijama. Izvodila ga je policija, bivao je suspendovan... Pametan je Vuja, veći je od tog esnafa što ga najvećim dijelom čini polusvijet, no da li je jučer bio upravu? Sve i da jeste, da li je postupio ispravno?

Prvenstveno, svijet sporta bez Vujovića bi bio bezukusan, kao da recimo ne postoji sir. Milijardu vrsta sira. Njegov nastup, izjave, njegovo iskustvo i poimanje svijeta i rukometa, njegov mangupluk i karakter, nemjerljivo su bogatstvo.

Veselin Vujović usto je još Balkanac. Uzavrele krvi.

Taj i takav Vuja bio je glavna uloga nakon trilera između Njemačke i Slovenije na Evropskom prvenstvu za rukometaše. Elektronski mediji jučer su preživjeli dan samo zbog njega.

Stao na gol

Reprezentacija Slovenije koja igra ultradopadljiv, presimpatičan i oduševljavajući rukomet nije pobijedila Njemačku iako je vodila 15:10 na poluvremenu, iako je dvije sekunde do kraja zabila gol za 25:24.

Desio se u "međuvremenu" propust. Zbog gluposti, ali zaista zbog gluposti Blaža Blagotinšeka, koja je ustanovljena nakon nekoliko turobnih minuta, suci Mažeika i Gatelis iz Litvanije dodijelili su Nijemcima sedmerac. Isteklo je vrijeme, Slovenija je proslavila pobjedu, ali avaj... Pravila moramo poštovati, makar se na nas obrušili i Vujović i čitav "neutralni" svijet.

Šta nalažu najnovija pravila, svakako vrlo sumnjivog i sucima opterećenog, a u suštini najsportskijeg sporta? Da svako ometanje i svaki prekršaj posljednjih 30 sekundi automatski znači crveni karton i sedmerac. Sekundu do kraja, sekundu.

Veselin Vujović izrevoltiran prethodnim sudačkim propustima na kraju je totalno poludio, no da li bi tako isto poludio njemački selektor? Da li bi Nijemci cmizdrili kao jučer Slovenci?

Vujovićeva reakcija koliko god bila očaravajuća i suluda (kada je stao da brani sedmerac), svima nama draga i humoristična, zapravo je odraz razlike u mentalnim sklopovima. Razlike između gubitničkog i pobjedničkog mentaliteta. Između nalaženja krivca u drugome i dostojanstva.

"Klanje" Bayerna

U četvrtfinalu Lige prvaka u fudbalu prošle sezone na bestijalan način pokradeni su fudbaleri Bayerna. Od šest golova Real Madrida barem četiri su bila ako ne neregularna i u suprotnosti s pravilima, onda barem diskutabilna. Pa crveni karon Artura Vidala...

Šta su uradili Nijemci. Nisu rekli "a". Bilo, prošlo. Nećemo da vjerujemo u sudijsku tendencioznost. I zato su veliki.

Isti dan, dakle jučer, u meču između Crne Gore i Makedonije vrila je također balkanska krv. Dođoše Crnogorci na minus jedan tri minute prije krajam a onda "čojo" spuca drugog štosem u glavu. Potpuno nepotrebno. I kad pomisliš ovo je gotovo, na drugoj strani isto se desi, Dejan Manaskov zgromi nekakvog. Nije puno utjecalo na krajnji ishod, ali to je to. Niti je prvi morao zaraditi isključenje, a ni drugom se vala nije moralo omaći. No, šta ćeš, žar borbe u kojem pameti malo ima (od svih njih Manaskov je jedino priznao da nije pokraden).

O Hrvatima: Zbog balkanske crte izgubiše Domagoja Duvnjaka. Ni zbog čega drugog.

O Srbima: Selektor se potukao s predsjednikom! Najbolji igrač najavio oproštaj! Je li se izgube dvije utakmice, to je haos.

O nama: Nas na Euru u Hrvatskoj nema, ali smo se barem prije četiri dana pokazali u pravom svjetlu. Pet hiljada ljudi nije moglo upratiti da Tomislava Nuića nije zvanični spiker najavio pred utakmicu sa Švicarskom.

Direktor reprezentacije pjeva žalopojke kako nismo mi nizašta krivi, delegat pogriješio, nije upisao čovjeka kojeg je trebao. Dobro, da li je zapisnik morao neko potpisati? Vi, vajni direktore ili neko drugi? Jeste li Vi bili na tehničkom sastanku ili neko drugi, neupućen, ishaviješten?

Potražite više informacija na temu Rukometni EURO 2024:

Po tome, mogao je delegat zapisati u zapisnik osam Kunta i isto toliko Panta, bilo bi svejedno? Kako bi kod nas to zvučalo, broj 33 Kunto... Oleeeee!

Veselin Vujović je legenda, ali Njemačka je Njemačka. I ove litvanske sudije ako nisu mentalno hendikepirane, nisu ni budale. Ne mogu se oni nikad toliko obrukati koliko mi na Balkanu možemo. Uvijek su drugi krivi i uvijek nas pokradu. Što li Bože?

Top Komentari

Ali Baba
Hajd ne serite... To vi sad kao ne znate za mafiju u ehf, fiba, uefa, fifa... Sad još da samo kažete da je džeko bio u offside protiv Nigerije, i da je ono u Parizu protiv Francuza bio penal.... Hajd ne prdite
5 2
edinho
Pazi naseg Culica jest se prosvijetlio.....ali takvi smo ti mi BOSANCI samo znamo pametnovat.
3 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi