Najbolji na svijetu optužen za izdaju države: "Neka se takmiči pod francuskom zastavom"

Teške riječi prema Medvedevu

Najbolji na svijetu optužen za izdaju države: "Neka se takmiči pod francuskom zastavom"

E. Ganibegović

Daniil Medvedev osvojio je ATP naslov u Los Cabosu (Meksiko) i bio je to prvi njegov osvojen turnir nakon US Opena prošle godine.

Ipak, u Rusiji su umjesto velikog veselja uslijedile iznenađujuće riječi zastupnika Državne dume i člana nadzornog odbora nogometnog kluba Khimki, Romana Teriuškova.

"Čestitam Daniilu Medvedevu na zasluženoj pobjedi. Ja, kao i većina Rusa, nisam gledao njegov posljednji meč. Nakon što je teniser skinuo rusku zastavu na zahtjev zapada, prestao je zanimati mene i stanovništvo naše zemlje", priznao je Roman Teriuškov.

Pritom se osvrnuo na činjenicu da su ATP i WTA dopuštali ruskim sportašima da se natječu samo pod neutralnom zastavom. Medvedev je pristao na to.

"Stvarno ne razumijem šta znači "ruski teniser" Daniil Medvedev. Ako živi u Francuskoj i ima državljanstvo zemlje koju Moskva službeno opisuje kao neprijateljsku, vjerovatno bi bilo prikladnije napisati "francuski tenisač ruskog porijekla"", napisao je Teriuškov na jednoj od društvenih mreža.

Ove su riječi razbjesnile neke od onih koji prate lidera na ATP ljestvici.

"Budući da zastupnik tvrdi da je gospodin Medvedev francuski državljanin, neka odgovori na njegove riječi i dostavi relevantne dokumente. Onda ćemo razmisliti. Zato se njegove riječi mogu nazvati samo praznim zviždukom zraka", rekao je Jevgenij Kafeljnikov, olimpijski teniski prvak iz Sydneya 2000. u intervjuu za Russia Today.

"Svi vrhunski svjetski teniseri žive i treniraju u različitim zemljama. To je sasvim normalna praksa. Stoga su takve Teriuškove tvrdnje potpuna besmislica. Optuživati Daniila za nekakvu izdaju jednostavno je glupo", dodao je bivši lider na svjetskim tablicama i dvostruki osvajač Grand Slam turnira.

Podsjetimo, Rus je ove godine došao do tri finala, ali je svaki put teren napuštao kao poražen. Na Australian Openu je nakon borbe u pet setova morao priznati prednost Rafaela Nadala (3. ATP).

U junu je ruski teniser prvo u Hertogenboschu izgubio od Tima van Rijthovena (117. ATP), a sedam dana kasnije u Halleu od Huberta Hurkacza (11. ATP). Trijumf u Los Cabosu sigurno će mu biti vjetar u leđa uoči početka operacije "odbrana titule prvaka US Opena."

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi