Div sa Šalate kojem se i Federer divio objavio je kraj: "On je jedini igrač u tenisu..."
Čovjek ubojitog servisa zvanično je objavio kraj karijere. (Foto: EPA)

Ivo Karlović ide u mirovinu

Div sa Šalate kojem se i Federer divio objavio je kraj: "On je jedini igrač u tenisu..."

E. Škorić

Sada već legendarni hrvatski teniser Ivo Karlović (44) završio je karijeru, a jutros je tu informaciju podijelio sa navijačima putem društvenih mreža.

“Neki od vas su primijetili da već neko vrijeme nisam igrao turnire i još uvijek me svakodnevno pitaju hoću li se i kada vratiti na turneju. Žao mi je što vas moram razočarati, ali želio bih to učiniti službenim i objaviti svoj odlazak u mirovinu", piše Karlović putem X-a.

Prema Karlovićevim riječima, iza sebe je imao “vrlo ugodnu, neortodoksnu i dugu karijeru”, probijajući se od skromnih početaka.

"Hrvatska je bila potpuno drugačija zemlja 80-ih i 90-ih godina kada sam odrastao i jako sam ponosan na svoja postignuća".

Njegovo najjače oružje bio je servis, s kojim je postavio i nekoliko rekorda. On želi da ostane vjeran tenisu. “Pokušat ću podijeliti svoje znanje i sva nevjerovatna iskustva na touru s novim generacijama tenisera. Putovanje se nastavlja i fokus će se preusmjeriti”, najavljuje Karlović.

Oglasi

Ivo Karlović rodio se 28.februara 1979. godine u Zagrebu. Majka Gordana radila je u poljoprivredi, dok mu je otac Vlado radio kao meteorolog. Sestra Ana po struci je psihologinja. Majka mu se u školi bavila odbojkom i rukometom i otac Vlado istaknuo je da konstitucijom više podsjeća na nju.

Karlović se rano počeo baviti sportom, igranje košarke i danas mu je jedna od omiljenih razbibriga, zadnjih godina okušao se i u hip-hopu, neko vrijeme imao je i sportsku liniju 6'10'', no već u mladosti posvetio se tenisu.

"Počeo sam igrati tenis sa šest godina i, iskreno, nije mi se na početku sviđao jer ga nisam razumio. No poslije sam ga zavolio. Čekao sam da padne mrak kako bih (na Šalati, nap.a.) sam mogao satima trenirati. A kad sam imao 11 godina, počeo je rat i bilo je još teže", prisjetio se Ivo Karlović početaka karijere.

U profesionalce je prešao još 2000. godine, ali mu je dugo trebalo dao se afirmira na ATP Tour. U 24. godini se probio u 100 najboljih tenisera na svijetu.

Oglasi

Njeove servise će zauvijek pamtiti, a posebno su ih hvalili Roger Federer i Andy Roddick.

"Putanje njegovih servisa su nevjerovatne. Definitivno se radi o najboljem servisu u tenisu. Čudi me samo da i nakon drugog servisa ne dolazi odmah na volej, jer bi to mogao raditi. On je jedini igrač u tenisu protiv kojega moram pogađati kamo će loptica krenuti prilikom servisa. I to svaki put kad servira, zbog čega je protiv njega iznimno teško igrati. Uz nepredvidljivu putanju, njegovi su servisi strašno jaki, nemoguće ih je vraćati i ponekad stvarno ne možete ništa napraviti.'

Andy Roddick opisao je Karlovićev servis kao 'najjače oružje koje neko ima u tenisu'. Jednom se protiv njega odlučio na netipičnu taktiku. Kada je Karlović servirao, stajao je više od tri metra iza zadnje linije terena kako bi imao vremena procijeniti putanju i reagovati na servis.

"Stajao sam daleko, a i dalje sam morao pogađati. Čak i tada ponekad jednostavno nisam uspio reagovati na servis. Za igrače je to iznimno demotivirajuće", kazao je Roddick.

Ivo je 2009. godine igrao četvrtfinale Wimbledona i to mu je najveći uspjeh na Grand Slam turnirima. Uglavnom bi dolazio do trećeg ili četvrtog kola. Najbolji plasman na Touru je imao 10. aprila 2006. godine kada je zauzimao 44. mjesto, te ima osam ATP titula. Naravno, uglavnom su osvajani na travnatoj podlozi gdje bi njegov servis dolazio do posebnog značaja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi