Kinezi u čudu: Prkosio smrti kako bi osvajao naslove

Priča o Damiru Džumhuru

Kinezi u čudu: Prkosio smrti kako bi osvajao naslove

E. Škorić

Bh. teniser Damir Džumhur nastupao je ove sedmice na turniru u kineskom Zhuhaiju.

Džumhur je igrao dobro, računajući kvalifikacije upisao je četiri pobjede, no danas je poražen od Adriena Mannarina u borbi za polufinale.

Kinezi su pisali o Džumhuru, predstavivši ga kao nekoga ko je imao težak život i ko je prošao rat, a do teniskih visina stigao je trenirajući u najtežim mogućim uslovima.

"Rođen u ratnoj zoni, a kasnije je postao elitni teniser - sjajna scena za dobar film", navodi se na sajtu Channelnewsasia.com.

"Bilo je proljeće 1992. godine, a trupe bosanskih Srba izvršili su smrtonosnu opsadu glavnog grada Bosne, koja je trajala 44 mjeseca. Trudna Zaneta prkosila je granatama i snajperskoj vatri kako bi preko barikada došla u bolnicu gdje je 20. maja rodila dječaka Damira", objavio je pomenuti sajt čiji je novinar razgovarao s Džumhurom.

"21. maja moj ujak nas je pokupio iz bolnice, a 22. maja bolnicu su evakuirali i potom bombardovali. Imali smo sreću što smo imali nekoga da nas pokupi i morali smo negdje otići prvih nekoliko mjeseci. Znam da je za moju najku to bio najteže i najgore, a ujedno i najbolje vrijeme u njenom životu. Imate dijete, upravo ste rodili, ali vi ste usred rata i nemate kamo otići i nemate muža sa sobom", ispričao je Džumhur.

Damirov otac Nerfid nije mogao da vidi sina skoro do prvog rođendana.

"Nakon 11 mjeseci, nekako se vratio u grad da me vidi, riskirajući tako svoj život".

350.000 stanovnika Sarajeva borilo se za nabavku osnovnih potrepština, a najmanje 10.000 ubijeno je od strane snajperskih hitaca i svakodnenvih granatiranja.

Džumhur je bio premlad da bi se sjećao svih tih dešavanja u BiH, a nedugo nakon završetka rata počeo je trenirati, kasnije postavši 23. igrač svijeta.

Kinezima je također otkriveno da je Damir počeo trenirati u zetri koja je bombardovana i koja je bila korištena kao mrtvačnica, a potom i mjesto za izbjeglice.

Sve je to daleko od Floride ili Barcelone, mnogih mjesta na kojima su mnogi svjetski teniseri odrasli učeći igru na netaknutim terenima.

"Zetra je još uvijek uništena, prozori su razneseni, a jedan dio je izgorio", rekao je Džumhur.

Po zimi nije bilo lako trenirati.

"Jedva je bilo dovoljno toplo da osjetim reket u ruci", nasmijao se Damir.

Damir je počeo kao glumac, pošto je imao ulogu u filmu "Grbavica".

"Prvi put kada sam zaradio novac u životu, to je bilo od filma", rekao je, dodavši da će razmisliti o povratku glumi jednog dana.

Top Komentari

AmaRam4
Svaka mu čast na uspjehu i borbenosti, sve najbolje u budućnosti želim mu od srca, al ja te Beogradjanine više ne gledam, kad si trebo repki, nema te ko gaca u pornicu, izmoren od plastičnih kurvica ne cudi me sto ne mozes meda,.... Tomislav Brkić for me uvijek ce biti broj jedan! Ne kažem da si lošiji, znamo svi da si bolji, al Tomo gine za repku više nego za svoju guzicu!
6 3
Saimai1316
Svi nasi sportisti za mene su bez sumnje svjetski prvaci,,nikakve pomoci nadleznih nikakvih uslova..zato svaka cast i kapa do poda koji god nas sporrista imalo nesto napravi
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi