Šarapova mailom obavijestila oca o najgoroj stvari koju je uradila: "Nisam ga mogla pogledati u oči"

Dugo je čuvala tajnu

Šarapova mailom obavijestila oca o najgoroj stvari koju je uradila: "Nisam ga mogla pogledati u oči"

E. Škorić

Bivša najbolja teniserka svijeta, Ruskinja Marija Šarapova, otkrila je pozadinu jako teške odluke koju je morala da donese tokom karijere, a u vezi sa njenim ocem Jurijem.

Nekada najbolja teniserka svijeta je osvojla pet Grand Slam turnira, a 2012. godine bila je srebrna na Olimpijskim igrama. Ruskinja je bila simbol tenisa, ali i seksipila u sportu. Ima i danas veliki broj fanova, te je na raznim događajima rado viđena gošća.

Veliki uticaj na njenu karijeru je imao njen otac Jurij, koji joj je od početka bio trener, a ona je prve korake pravila još kao petogodišnja djevojčica. No, na kraju je morala da donese jako tešku odluku.

"Najveći dar koji mi je dao bilo je prihvaćanje da će se u jednom trenutku morati povući. A za oca koji se bavi sportom, posebno tenisom, i koji je s kćeri osvajao Grand Slamove, to je jako teško", rekla je Šarapova u jednom podcastu, pa podsjetila da je 2008. godine nakon pobjede na Australian Openu rekla ocu i to putem emaila, da više ne sarađuju.

"Mislila sam da to mogu puno bolje napraviti putem e-maila i bolje iznijeti svoja razmišljanja. Nisam ga mogla pogledati u lice. Ali također sam znala da to nije znao. Jednostavno nije mislio da će se to dogoditi nakon što sam upravo osvojila svoj treći Grand Slam", dodala je Šarapova.

Oglasi

Yuri i njegova kćerka Marija

Šarapova je također izjavila da je ova odluka bila teška jer je s ocem blisko sarađivala 20 godina. Unatoč tome, Yuri je i dalje bio prisutan u njenoj karijeri.

"Zapravo ga nikad nisam otpustila. I dalje je bio vrlo predan. On je uvijek prvi koga zovem", zaključila je.

Šarapova se povukla 2020. Posljednjih godina igranja borila se sa zdravstvenim problemima. Između 2016. i 2017. godine, provela je neko vrijeme izvan terena zbog suspenzije nakon što je bila pozitivna na testu za nedozvoljene supstance.

Nakon dugogodišnje uspješne karijere, Marija Šarapova najavila je svoje povlačenje iz profesionalnog tenisa 2020. godine. Izvan teniskih terena, Šarapova je poznata i po svom poduzetničkom duhu, osnivanju vlastitog brenda šećernih slatkiša "Sugarpova", kao i aktivnostima u dobrotvorne svrhe.

A Marijin otac, bivši teniser, nije javnosti bio poznat kao njegova kćerka, no bio je jako važan u njenom razvoju i definitivno ne bi bila to što jeste da nije bilo njega.

Ko su bile najveće rivalke Mariji tokom karijere?

Vjerovatno najpoznatija rivalstva Marije Šarapove bila su s američkom teniserkom Serenom Williams. Njihov međusobni okršaj bio je jedan od najintenzivnijih u ženskom tenisu, a Serena je često izlazila kao pobjednica u njihovim međusobnim susretima.

Uz Serenu, njena velika rivalka je i Serenina sestra Venus, s kojom je vodila žestoke duele na raznim terenima. Uz američke teniserke, Ruskinji je rivalka bila i Justine Henin. Na nekim velikim turnirima su se često susretale i ti mečevi su obično bili posebni.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi