Najkontroverzniji kraj jedne karijere: "Sada je vrijeme da se oprostim..."

Smatra da je postupila ispravno

Najkontroverzniji kraj jedne karijere: "Sada je vrijeme da se oprostim..."

Edmir Škorić

Maryna Zanevska odigrala je svoj posljednji meč u karijeri na US Openu 2023. godine. Objavila je kraj karijere, no otišla je na jako kontroverzan način.

Maryna Zanevska nije toliko popularna teniserka. Ukrajinka je u višegodišnjoj karijeri najbolje rangirala bila 23. maja 2022. godine, kada je zauzimala 62. mjesto na WTA listi. Rođena u Odesi, 30-godišnjakinja je neočekivano u 30. godini objavila kraj karijere.

Ona je do 2016. godine igrala pod zastavom Ukrajine, no onda je počela da igra pod zastavom Belgije. Nedavno je najavila da će nastup na US Openu biti njen posljednji jer ima dosta problema sa leđima.

Sudbina ili šta li je, posljednji meč u karijeri igrala je protiv Bjeloruskinje Aryne Sabalenke. Poražena je, što se i očekivalo, ali je otišla tako što je odbila da se rukuje sa jednom od najboljih teniserki svijeta.

"Znam da predstavljam Belgiju, ali cijela moja porodica je u Ukrajini. Poštujem Arynu kao teniserku. Ona je veliki šampion, vrijedan radnik, i mislim da je ono što radi u tenisu nevjerovatno. Ali moja je lična odluka da se ne rukujem s nekikm ko dolazi iz zemlje koja je takođe odgovorna za rat u Ukrajini. Ne osuđujem je. Ona štiti svoju porodicu, ali ja štitim svoju porodicu", kazala je Ukrajinka dodavši:

Oglasi

"Imam porodicu koja se bori na prvoj liniji fronta. I mislim da ako joj stisnem ruku, to bi bilo isto kao da im pljunem u lice. To nije bio najbolji način da napustim teren i karijeru jer su ljudi zviždali, ali ja sam bila spremna na to. Napuštam svijet tenisa uzdignute glave i vjerujem da sam postupila kako treba".

U prošlosti smo na WTA Touru viđali odbijanje rukovanja ukrajinskih igračica protiv Bjeloruskinja ili Ruskinja, ali pošto Zanevska predstavlja Belgiju, to se nije očekivalo.

"Vrijeme je da se za sada oprostim od tenisa. Posljednje četiri godine se borim sa bolovima u leđima i došla sam do tačke da tenisu ne mogu dati ono što je potrebno da budem konkurentna na najvišem nivou ovog izuzetno teškog i zahtjevnog sporta", kazala je na kraju.

Ona je 2021. godine osvojila naslov u Poljskoj, a bila je jako zapažena kao juniorka. Bila je prvakinja u parovima za djevojčice na US Openu 2009. s Valerijom Solovjevom i na Roland Garrosu 2011. s Irinom Hromačevom. Iako je prvi put bila blizu da probije Top 100 2013. godine, kada je stigla do 107. pozicije, Zanevskoj je trebalo do oktobra 2021. da probije tu barijeru.

Ključni rezultat te godine bila je prva titula Zanevske na Hologic WTA Touru na šljaci u Varšavi u avgustu. U finalu je tada u dva seta pobijedila slovačku igračicu Kristinu Kučovu sa 6:4, 7:6.

Top Komentari

AlphaStrong
Svaka čast, respekt...
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi