Tsitsipas s lakoćom do treće titule u Monte Carlu

Grk savladao Ruuda

Tsitsipas s lakoćom do treće titule u Monte Carlu

Edmir Škorić

Grčki teniser Stefanos Tsitsipas osvojio je Masters turnir u Monte Carlu, pošto je u finalu uvjerljivo savladao Caspera Ruuda sa 6:1, 6:4.

Subotnje polufinale ATP turnira Masters 1000 u Monte Carlu donijelo je senzacionalne rezultate, izgubila su dva favorita. Prvo, Jannik Sinner doživio je tek drugi poraz ove sezone, izgubivši 4:6, 6:3, 4:6 od Stefanosa Tsitsipasa.

25-godišnji Grk čekao je tačno godinu dana na svoje sljedeće finale ATP Toura. Casper Ruud na meč za naslov čekao je nešto manje, devet mjeseci. Norvežanin je u drugom polufinalu Monte Carla svladao Novaka Đokovića sa 6:4, 1:6, 6:4.

Stefanos Tsitsipas puno je bolje započeo završni meč, slomivši protivnika u trećem gemu. Trenutak kasnije morao je i sam odbraniti tri break lopte, ali se uspio izvući iz problema zahvaljujući kojima je cijeli uvodni gem gradio prednost. Grk je bio učinkovitiji u ključnim trenucima i nakon 37 minuta je slavio sa 6:1 prvi set.

Početkom drugog seta Casper Ruud krenuo je u napad na protivnikov servis, ali ipak nije uspio slomiti Tsitsipasa unatoč dvije break lopte. Norvežanin je iz minute u minutu podizao kvalitetu svoje igre.

Smanjio je broj pogrešaka - posebice forhenda - te je u sedmom gemu imao još dvije prilike za break, ali bekhend njegovog suparnika ponovo je bio na visokoj razini. Nakon gema od 18 poena, Tsitsipas je došao na 4:3.

Na 5:4 je Tsistipas došao do break šanse i to je bilo dovoljno da dođe do pobjede. Ovo mu je 10. naslov u profesionalnoj karijeri, ali prvi od juna 2022. godine. Ujedno mu je ovo treća titula u Monte Carlu.

Tsitsipas će od ponedjeljka biti sedmi teniser svijeta. Njegov rivalu u finalu - Casper Ruud - zauzet će šesto mjesto.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi