O njemu to niko nije znao: Kao dječak preživio masakr u školi koji je potresao Britaniju

Andy Murray u djetinjstvu doživio strašnu traumu

O njemu to niko nije znao: Kao dječak preživio masakr u školi koji je potresao Britaniju

E. Čaušević

Životna priča nekada prvog tenisera svijeta Andyja Murrayja potresla je svjetsku javnost nakon što je otkriveno da je kao dječak preživio masakr koji se desio u Dunblaneu.

Murray je kao dječak išao u školu u Dunblanea, te je bio prisutan 1996. godine kada se u ovoj školi desio masakr. Naime, tada je Thomas Hamilton ubio osamnaest osoba u učionici u kojoj je bio i jedan od najboljih tenisera današnjice, ali na sreću Murray i njegov brat su preživjeli.

U masakru je ubijeno 17 učenika i učiteljica, a Murray i njegov stariji brat Jamie preživjeli su samo zahvaljujući tome što su se sakrili ispod stola u učionici. Ove detalje Andy je vješto krio jer jednostavno ne voli da se prisjeća svega toga i traume koja je obilježila njegovo djetinjstvo.

Masakr se desio 13. marta 1996. godine kada je Thomas Hamilton naoružao ušao u školu. Ispalio je 109 metaka i ubio čak 18 osoba. Nakon uviđaja policija je otkrila da je Hamilton bio naoružan do zuba sa 743 metka i imao je namjeru da ubije svakoga koga sretne.

Prvo je pucao na djecu koja su bila na fizičkom i imali su svega pet i šest godina. Nakon masakra napustio je školu i potom počeo s igrališta pucati. Nakon svega ispalio je metak sebi u glavu i ubio se. Pored 18 ubijenih u ovom masakru povrijeđeno je još oko 20 osoba, većinom učenika.

Image result for andy murray dunblane school massacre

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi