Historija je ispisana: U Chamonixu smo vidjeli čudo svih čuda!
FOTO: EPA

Skijanje ovo ne pamti i teško da će više vidjeti

Historija je ispisana: U Chamonixu smo vidjeli čudo svih čuda!

Haris Zilić

U popularnom francuskom zimskom centru Chamonixu gledali smo historijsku utrku alpskog skijanja, utrku koja će zauvijek biti zapisana u knjigama zimskih sportova.

Najbolji skijaši svijeta su vozili slalom u francuskom Chamnoixu, a historiju je ispisao švicarski skijaš Daniel Yule koji je uradio nešto nestvarno.

Vjerovali ili ne Yule je nakon prve vožnje bio na 30. mjestu, jedva je ušao u drugu vožnju, a onda je u drugoj vožni napredovao čak 30 pozicija i ostvario nešto što niko nikada nije i vjerovatno neće u historiji ovog sporta.

Švicarac je nakon dvije vožnje u cilju imao vrijeme 1:36.24, drugoplasirani je bio Loic Meillard, a trećeplasirani Clement Noel. Meillard je imao zaostatak od 16 stotinki, a Noel zaostatak od 18 stotinki.

Nejverovatna utrka u Chamonixu koja je voženja po proljetnim uslovima, a u drugoj vožnji je čak temperatura zraka bila 11 stepeni tako da je i umjetni snijeg jedva izdržao, ali takvo vrijeme nam je ponudilo nevjerovatne stvari.

Sjajan rezultat je imao i hrvatski skijaš Samuel Kolega koji je zauzeo sedmo mjesto i ostvario novi plasman u TOP 10 ove sezone. To je za Kolegu bio drugi najbolji rezultat u karijeri.

Oglasi

Drugi hrvatski skijaš Filip Zubčić završio je današnji slalom na 23. poziciji i stigao do novih osam bodova u Svjetskom kupu ove sezone.

Da je ova utrka bila po svemu posebna pokazuje podatak da je čak 26 skijaša utrku završilo ispod sekunde zaostatka i to je rekord alpskog skijanja, a kompletne rezultate pogledajte OVDJE.

Izvadili smo i jedan zanimljiv podatak nakon ove nevjerovatne utrke u Chamonixu.

Prije Yuela najveći skok u alpskom skijanju u drugoj vožnji slaloma bio je od 28 pozicija, a to su ostvarili Mattias Hargin 2011. u Zagrebu i Sandro Simonet 2022. godine upravo u Chamonixu koji su sa 30. mjesta u prvoj vožnji na kraju došli do druge pozicije.

Top Komentari

Edberg
Brisite clanak hahahahah
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi