Trenutak kada je sve stalo, strah je obuzeo cijeli tijelo: "Užasno, mogla sam ostati bez noge"

Nakon toga stigla je jako bitna odluka

Trenutak kada je sve stalo, strah je obuzeo cijeli tijelo: "Užasno, mogla sam ostati bez noge"

Haris Zilić

Skijanje je veoma opasan sport i često se dešavaju momenti koji naprave bitnu vagu u karijerama skijašica i skijaša, tako je bilo i prošle sezone za iskusnu austrijsku skijašicu, Nicole Schmidhofer (34).

Iako nije imala u planu završetak karijere još, davala je izjave da se njeno tijelo još uvijek može nositi sa treninzima i naporima, jedna utrka je sve promijenila.

Tokom spusta u Val D' Isereu prije dvije godine, Schmidhofer je doživjela težak pad i povrijedila obje noge, čak je situacija bila kritična priznala je austrijska skijašica u nedavnom intervju za austrijske medije.

"To je bilo užasno, mogla sam ostati bez lijeve noge, tako su bili nalazi loši, doktori su sve učinili da mi pomognu, da ponovo imam zdrave i čvrste noge, ali nakon toga više nije bilo šanse da se vratim ozbiljnom skijanju. Ne zbog same povrede koja se vremenom sanirala, nego zbog straha i svih tih nalaza i činjenice da mi je noga bila u opasnost", rekla je Schmidhofer.

Ova iskusna takmičarka nije mogla bez snijega i skija pa je u septembru prošle godine dobila jednu sasvim novu ulogu. Radi za austrijski ORF kao snimatelj utrka i predvozač na stazama.

Oglasi

Prije svake utrke, Schmidhofer sa kamerom odradi vožnju i nakon toga putem tog snimka ORF gledaoce i javnost upozna sa stazom gdje se treba utrka održavati, također Nicole i pred sami početak utrke odradi poznato upoznavanje staze putem kamere kada su kapije postavljenje.

Ne krije da se još uvijek prisjeti teškog pada u Francuskoj, ali i da sada razmišlja samo u pozitivnom duhu.

"Teško bude, to su bili momenti neizvjesnosti, ali dobro je sve prošlo. Nakon Cortine sam odlučila da neću više skijati, nisam nikom ništa govorila do kraja sezone da ne bih unosila nemir u reprezentaciju Austrije", istakla je sjajna skijašica.

Svjetsko zlato i Kristalni globus u vitrinama

Nicole Schmidhofer je godinama bila jedna od najboljih austrijskih skijašica u brzim disciplinama superveleslalom i spust.

Do trenutka karijere stigla je 2017. godine na Svjetskom prvenstvu u St. Moritzu kada je osvojila zlato u superveleslalomu.

Oglasi

U sezoni 2018/2019 je briljirala također, zavrŠila na petom mjestu u ukupnom poretku Svjetskog kupa, druga je bila u superveleslalomu, a osvojila je i Mali kristalni globus u spustu za pomenutu sezonu.

U Svjetskom kupu Schmidhofer je debitovala 2007. godine kao 18-godišnjakinja, a u karijeri ima ukupno četiri pobjede i 12 podijuma u utrkama Svjetskog kupa.

Dva puta je nastupala i na Olimpijskim igrama 2010. i 2018. godine, a najbolji plasman je imala 2018. godine kada je spust završila na 12. , a superveleslalom na 18. poziciji.

Slobodno vrijeme voli da koristi za putovanja, a na ljeto često posjeti i Crnu Goru, tako da je vidimo i u našoj regiji. Spominjalo se da bi mogla dobiti funkciju u Austrijskom skijaškom savezu, ali to je jošp uvijek samo na pričama.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti