Inspekcija u nevjerici kada su vidjeli u kakvom je stanju kultno borilište: Odluka je bila teška
FOTO: EPA

Glavobolje se nastavaljuju

Inspekcija u nevjerici kada su vidjeli u kakvom je stanju kultno borilište: Odluka je bila teška

Haris Zilić

Kraj januara i početak februara neočekivano je donio proljetno vrijeme i visoke temperature širom Evrope, iako smo u sredini zimskog perioda, međutim klimatske promjene su uveliko na snazi.

Ovakav rasplet najviše stvara probleme zimskim sportovima pa su tako organizatori primorani odgoditi utrke superveleslaloma i spusta za skijašice u okviru Svjetskog kupa koje su trebale da se održe 3. i 4. feburara na legendarnom Kandaharu u Garmischu.

Nevjerovatni uslovi vladaju u njemačkom zimskom centru, a inspekcija FIS-a i organizatori nisu mogli vjerovati šta se dešava.

U Garmischu nema ni pahulje prirodnog snijega, a i onaj umjetni snijeg na stazi ne može da izdrži jer su temeprature izuzetno visoke, a u narednim danima prelazit će i 10 stepeni.

Svjetski kup u alpskom skijanju se tako našao u velikim problemima, a FIS nema ni atlernative.

Oglasi

FIS je ponudio za vikend nekom drugom zimskom centru da organizuje utrke iz Gramischa, ali niko nije rpistao jer prema trenutnom vremenu i temepraturama rizik je organizovati utrke, čak i za one zimske centre koji su na večim nadmorskim visinama.

Da tu nije kraj problemima govore i vijesti iz francuskog Chamonixa. Kako stvari stoje dva muška spusta koja su se trebala održati u Chamonixu 2. i 3. februara će biti odgođena, a organizatori će sve učinit da utrka slalom 4. februara bude održana.

Sada je FIS u ogormnim problemima jer sezone ulaze u završni period, ostala su još dva mjeseca i teško je naći zamjene za utrke.

Crans Montana za dame već ima jednu nadoknadu, tako da će tu biti dva spusta i super G. Jedini spas je kraj feburara i Val di Fiassa gdje su na rasporedu dva superveleslaloma za dame i početak marta i norveški Kvitfjell gdje su na rasporedu superveleslalom i spust.

Ako utrke iz Garmischa FIS ne uspije tu uglaviti ove sezona će proći sa manje brzih discplina što svakako ne odgovara Lari Gut Behrami i Federici Brignone koje su imale priliku da se potpuno približe Mikaeli Shiffrin u vrhu Svjetskog kupa nakon što je Amerikanka doživjela pvoredu u Cortini.

Dame u utorak 30. januara voze veleslalom u italijanskom Kronplatzu i tu ne bi trebalo biti problema.

Otkazivanje utrka u Garmischu znači da naredni vikend u Svjetskom kupu nećemo gledati ni našu Elvedinu Muzaferiju koja vozi samo brze discipline.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi