Muzaferija: Imam dosta poštovanja od skijašica i trenera jer dolazim iz Bosne i Hercegovine
FOTO: T. Hebib

Razgovor sa najboljom bh. skijašicom

Muzaferija: Imam dosta poštovanja od skijašica i trenera jer dolazim iz Bosne i Hercegovine · Intervju

Haris Zilić

Najbolja bh. skijašica Elvedina Muzaferija kratku pauzu nakon završnice Svjetskog kupa iskoristila je za povratak u Bosnu i Hercegovinu. Elvedina je odvojila vrijeme za medije, a već sutra putuje u Italiju gdje će lagano krenuti i pripreme za novu sezonu.

Elvedinin dolazak u Bosnu i Hercegovinu iskoristili smo da porazgovaramo o protekloj fenomenalnoj sezoni, ali i da se dotaknemo pojedinih zanimljivosti i nekih rekorda koje je Elvedina ostvarila ove sezone. U razgovoru za SportSport.ba naša najbolja skijašica je dala nekoliko zanimljivh odgovora.

Za početak razgovora, Muzaferija je kratko prokomentarisala sezonu koja je okončana prošli vikend.

"Sretna sam, ali u meni se ništa nije promijenilo. I nakon tog 4. mjesta znala sam da ide nova utrka, zadržala sam fokus. Već sutra kreću pripreme za novu sezonu, testirat ćemo nove skije u Italiji", rekla je Muzaferija, a onda smo razgovor nastavili sa završnicom Svjetskog kupa u austrijskom Sallbachu.

"Ta trka spusta je bila jako čudna jer je vjetar jako puhao i mijenjao je smjer. Trener austrijske reprezentacije je rekao da sam ja imala najveći vjetar u lice. Pri velikim brzinama vjetar puno znači. Nisam bila zadovoljna, ali da mi je neko ranije rekao da ću tu biti bila bih sretna. To su samo dvije utrke nisu ni sezona ni karijera, sretna sam što sam bila u Sallbachu."

Oglasi

Crans Montana je defnitivno posebna za Elvedinu, a pored 4. mjesta u Svjetskom kupu, ostvarila je i trijumf u Evropa kupu na istoj stazi. Zanimalo nas je imali neka posebna tajna u samoj stazi u švicarskoj Crans Montani?

"Staza u Crans Montani je tehnički zahtjevna ima dijelova gdje uzimate brzinu za ravni dio staze. Situacije gdje treba puno rizikovati tu sam jako dobra. Ključne djelove staze sam dobro odskijala i to je bio razlog sjajnih rezultat."

Elvedina Muzaferija u razgovoru sa novinarom portala SportSport.ba

Spust je primarna disciplina Elvedine Muzaferije, ali do prvog plasaman među 15 u Svjetskom kup doskijala je u Cortini u superveleslalomu, koji je znatno popravila u svom skijanju.

"Prethodno ljeto smo puno trenirali veleslalom i fokus je bio da popravim tehnički dio skijanja, mislim da je to razlog što sam u superveleslalomu bila dobra jer u toj disciplini pored brzine trebate imati i tehnički dio jako dobar. Spust će ostati najdraža disciplina."

Mala Bosna i Hercegovina je izazvala veliku pažnju u svjetskom skijanju

Već pomenuto četvrto mjesto u Crans Montani je donijelo i jedan rekord u alpskom skijanju. Elvedina je u toj utrci po prvi put startala među 30 najboljih i postala skijašica koja je u prvoj utrci koju je startala među 30 iza sebe na kraju ostavila cijeli tim Austrije.

Oglasi

"Nisam znala taj podatak, ali kad razmislim ispred mene su bile Brignone, Gut-Behrami, Bassino. Austrija je skijaška nacija, oni imaju dva "A" tima. Ako se jedna povrijedi samo drugu dovedu i da tako neko iz Bosne i Hercegovine ostavi cijeli tim nevjerovatno stvarno."

Uskoro Elvedina Muzaferija na startu veleslalomskih utrka?

"Na treningu prije finala Svjetskog kupa sam bila na treningu sa Brignone i Bassino, recimo brža sam bila od Bassino. Veleslalom ne želim startati prije Svjetskog prvenstva, ali defnitivno u nastavku karijeru će i fokus biti veleslalom."

Mala Bosna i Hercegovina među skijaškim silama i tu Elvedina ima veliko poštovanje kako od skijašica, tako i trenera, naglasila je to naša najbolja skijašica u našem razgovoru.

"Navikla sam se na neke stvari, dosta sam prihvaćena, razumiju svi da sam sama, da doalzim iz Bosne i Hercegovine. Imam dosta poštovanja od skijašica i trenera jer dolazim iz Bosne i Hercegovine, ali i ljudi iz FIS-a."

Oglasi

Naša najbolja skijašica sa dosta optimizma se okreće novoj sezoni gdje će imati puno bolje stratne brojeve

Dosta skijašica je u protekloj sezoni zbog povreda moralo okončati samu sezonu, posebno u brzim disciplinama. Koliko je to uticalo i na Elvedinu, da li je bilo straha?

"Povrede su krenule od samog početka, u St. Moritzu je pet cura završilo sezonu, zatim u Cortini na spustu su bile četiri povrede, ali i utrka je bila otkazivana zbog vjetra. Na superveleslalomu je ista situacija bila i ja se sjećam spremala sam se sa Nadiom Delagom koja kaže da bi se utrka trebala otkazati. Razmišljam da li bi bilo dobro da se otkaže. Meni je u glavi bilo ako bude još jedna pauza ja neću startati, nisam se osjećala prijatno, međutim kako sam krenula da skijam sve se izgubilo i tada je došlo to 14. mjesto."

Od naredne sezone Elvedina Muzaferija je među 20 na startnoj listi, tačnije imat će broj od 1. do 5. ili od 16. do 20.

"Uvijek bih startala prije, jer dan bude jako dug, intervali znaju biti dugi."

Na kraju našeg razgovora Elvedina je istakla da joj je Cortina najdraža staza nakon Crans Montane, a otkrila nam je da joj najbolja prijateljica u Svjetskom kupu Tricia Managan iz SAD-a, ali da također ima dobre odnose sa hrvatskim skijašicama Leonom Popović, a posebno Zrinkom Ljutić.

Top Komentari

Rodjeni1985
Elvedina svaka cast! S ponosom smo gledali tebe i nasu zastavu!
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi