FIS ozvaničio zarade za minulu sezonu: Muzaferiji "sića", ali i značajan napredak
(AP Photo/Marco Trovati)

Odermatt "najbogatiji"

FIS ozvaničio zarade za minulu sezonu: Muzaferiji "sića", ali i značajan napredak

H. Zilić

Završnicom u austrijskom Sallbachu prošli vikend okončana je sezona u alpskom skijanju koja je bila zanimljiva, ali i sezona u kojoj su vremenski uslovi dosta toga otežavali pa smo tako vidjeli većinu utrku otkazanih, a neke i čak zbog nedostatka snijega.

Sezonu će pamtiti i Bosna i Hercegovina jer je naša 24-godišnja Elvedina Muzaferija napravila sjajan rezultat.

Elvedina je nastupala na završnici u superveleslalom i spustu što je historijski rezultat za bh. skijanje. Sezonu u supervelelalomu mlada Visočanka je završila na 23. poziciji sa 82 boda, dok je u spustu sezonu završila na 24. poziciji sa 69 bodova.

U ukupnom poretku Svjetskog kupa sezonu 2023/2024 Elvedina Muzaferija završila je na 54. mjestu sa 151 osvojenim bodom.

FIS je po završetku sezone ozvaničio i zaradu za ovu sezonu, a najviše je u konkurenciji skijašica zaradila Lara Gut-Behrami ukupno 574.200 švicarskih franaka, Mikaela Shiffrin je zaradila 557.000 švciarskih franaka, Federica Brignone 484.0000 švicarskih franaka.

Oglasi

Što se tiče Elvedine Muzaferija ona je na ovoj listi sezonu okončala na 54. poziciji sa zarađenih 21.225 švicarskih franaka što je oko 42.000 KM.

Titulu "najbogatijeg" u miunloj sezoni odnio je švicarski as Marco Odermatt koji je zaradio 810.000 švicarskih franaka, a recimo drugoplasirani kod skijaša je bio francuski skijaš Cyprien Sarrazin sa 365.500 švciarskih franaka zarade, što govori koliko je izjednačenija sezona bila kod skijašica. Kompletnu listu po zaradi u minuloj sezoni možete pogledati OVDJE.

Švicarcima kolekcija globusa

Švicarska je imala sezonu iz snova u obje konkurencije. Lara Gut-Behrami i Marco Odermatt osvojili su velike kristalne globuse za najbolje poejdince u Svjetskom kupu.

Gut-Behrami je osvojila i dva Mala kristalna globusa u veleslalomu u superveleslalomu, a Odermatt čak tri Mala kristalna globusa u veleslalomu, superveleslalomu i spustu.

Oglasi

Austrijanci su osvojili dva Mala kristalna globusa, a to su uspjeli Corenlia Huetter u spustu i Manuel Feller u slalomu, a švicarsko-austrijsko slavlje uspjela je pokvariti Mikaela Shiffrin osvajanjem Malog kristalnog globusa u slalomu.

U Kupu nacija kod skijašica najuspješnija je Austrija sa 4.977 bodova, drugoplasirana je Švicarska sa 4.644 bodova, trećeplasirana Italija sa 4.353 osvojena boda, dok je Bosna i Hercegovina na ovoj listi na 17. poziciji sa 151 bodom, a iza sebe smo ostavili Latviju, Australiju, Japan, Lihtenštajn i Finsku.

Što se tiče Kupa nacija kod skijaša tu je titulu osvojila Švicarska sa 6238 bodova ispred Austrije koja je skupila 4.310, dok je Norveška trećeplasirana sa 3.065 osvojenih bodova.

U konačnici u ukupnom poretku Kupa nacija kada se saberu obje konkruencije, najsupješnija u minuloj sezoni je Švicarska sa 10.882 boda, Austrija je drugoplasirana sa 9.287, a trećeplasirana je Italija sa 6.817 osvojenih bodova. Bosna i Hercegovina je na ukupnoj listi Kupa nacija sezonu završila na 20. mjestu sa 151 bodom, a iza sebe smo ostavili Latviju, Grčku, Bugarsku, Finsku, Španiju, Dansku, Jaopan, Litvaniju, Australiju, Lihtenštajn, tako da možemo konstatovati da je Bosna i Hercegovina zahvaljujući Elvedini Muzaferiji među 20 najboljih skijaških nacija svijeta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi