Vikend odluke za Elvedinu Muzaferiju: Prve vijesti koje stižu bude optimizam
FOTO: EPA

Skijašice sele u Norvešku

Vikend odluke za Elvedinu Muzaferiju: Prve vijesti koje stižu bude optimizam

H. Zilić

Vikend ispred nas donosi nastavak Svjetskog kupa u alpskom skijanju, a očekuju nas prve utrke u mjesecu martu. Za nas su najinteresantnije u konkurenciji dama zbog nastupa naše Elvedine Muzaferije.

U norveškom Kvitfjellu u subotu i nedjelju na rasporedu su superveleslalom i spust i nadamo se nakon odgoda dva superveleslaloma prošli vikend u italijanskoj Val di Fassi da će ovaj put najbolje skijašice svijeta imati više sreće.

To će ujedno biti i predposljednji vikend brzih disciplina ove sezone, a posljednji je 22. i 23. marta na završnici u Sallbachu gdje ćemo iskreno se nadamo gledati našu Elvedinu Muzaferiju barem u jednoj od brzih disciplina.

Elvedina već sutra ima priliku da isproba stazu u Kvitfjellu kada je na rasporedu prvi trening spusta što će biti i prvi odgovor da vidimo u kakvom raspoloženju Elvedina dočekuje utrke u norveškom zimskom centru.

Ono što posebno raduje je startni broj za utrku spusta. Naša najbolja skijašica će na treningu imati startni broj 25., a upravo bi otprilike i taj broj trebala imati u nedjeljnoj utrci.

Oglasi

Najbolja bh. skijašica ima dobre šanse da se na završnici u Sallbachu pojavi u obje discipline, tačnije da bude među 25 najboljih u poretku disciplnine.

Elvedina je u poretku superveleslaloma na 29. poziciji sa 33 osvojena boda. Obzirom da Sofia Goggia, a vjerovatno i Mikaela Shiffrin neće skijati završnicu u Sallbachu u superveleslalomu zbog povreda, Elvedina se pomjera dva mjesta dakle na 27. mjesto. U toj situaciji djevojka koja je na 25. mjestu je Valerie Grenier iz Kanade sa 42 osvojena boda, dok ispred nje Priska Nufer iz Švicarske ima 46 bodova.

U spustu je drugačija situacija jer je Elvedina trenutno na 23. poziciji sa 69 bodova. I tu će se zbog Goggie i Shiffrin pomjeriti dvije pozicije, dakle na 21. mjesto što znači da prije Kvitfjella Elvedina bježi 12 bodova Emmi Aicher koja je trenutno na 27. mjestu, odnosno devet bodova Valerie Grenier koja je na 25. poziciji sa 60 bodova.

Da bi osigurala završnicu u spustu Elvedini će vjerovatno biti dovoljan koji bod u Kvtifjellu, tačnije plasman među 25 skijašica u cilju.

Kako god završi sezona, jedno je sigurno, Elvedina Muzaferija je sa 24 godine ostvarila najbolji rezultat u historiji bh. skijanja, sezonu u Svjetskom kupu će završiti sa preko 100 osvojenih bodova.

U narednoj sezoni će i u spustu i superveleslalomu biti u jakosnim skupinama, startat će među 30 najboljih skijašica svijeta i nema sumnje da ćemo u narednim godinama uživati u skijanju naše Elvedine Muzaferije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi