Šta je potrebno Elvedini Muzaferiji da bi izborila završnicu Svjetskog kupa?
FOTO: EPA

Super G kao glavno pitanje

Šta je potrebno Elvedini Muzaferiji da bi izborila završnicu Svjetskog kupa?

H. Zilić

Razočaravajući vikend je iza skijašica u italijanskoj Val di Fassi gdje su odgođene dvije utrke superveleslaloma zbog jakog snijega i nije poznato da li će barem jedna utrka biti nadoknađena u norveškom Kvitfjellu naredni vikend jer je to jedina preostala opcija.

Prema regularnom rasporedu u Kvitfjellu se 2. i 3. marta voze spust i superveleslalom, a još je pod upitnikom da li će 1. marta, odnosno 29. februara biti nadoknada po jedne utrke superveleslaloma i spusta.

Nakon Kvitfjella skijašice imaju veleslalom i slalom u švedskom Areu 9. i 10. marta i nakon toga ide završnica u austrijskom Sallbachu koja će trajati dva vikenda, prvo će 16. i 17. biti veleslalom i slalom, a 22. i 23. marta superveleslalom i spust.

Odgađanje u Val di Fassi nije godilo ni najboljoj bh. skijašici Elvedini Muzaferiji koja je tako ostala na samo jednoj utrci superveleslaloma da pokuša izboriti plasman na završnicu, tačnije da bude među 25 najboljih skijašica u ovoj disciplini.

Dakle, Elvedina je u poretku superveleslaloma na 29. poziciji sa 33 osvojena boda. Obzirom da Sofia Goggia, a vjerovatno i Mikaela Shiffrin neće skijati završnicu u Sallbachu u superveleslalomu zbog povreda, Elvedina se pomjera dva mjesta dakle na 27. mjesto. U toj situaciji djevojka koja je na 25. mjestu je Valerie Grenier iz Kanade sa 42 osvojena boda, dok ispred nje Priska Nufer iz Švicarske ima 46 bodova.

Oglasi

Elvedina u Kvitfjellu mora ponoviti rezultat iz Crans Montane ili Cortine, dakle biti među 15 da bi se matematički nadala plasmanu na završnicu, naravno pod uslovom da Grenier i Nufer ne osvoje određen broj bodova. Možda i još neka skijašica koja je ispred Elvedine odustane od završnice, ali to je sve pod velikim upitnikom. Umjesto tri Super G utrke prije završnice, Elvedina će imati vjerovatno samo jednu gdje će pokuššati nadoknaditi 15 bodova ili malo više koliko joj treba da bude među 25.

U spustu Elvedina odlično stoji

U spustu je drugačija situacija jer je Elvedina trenutno na 23. poziciji sa 69 bodova. I tu će se zbog Goggie i Shiffrin pomjeriti dvije pozicije, dakle na 21. mjesto što znači da prije Kvitfjella Elvedina bježi 12 bodova Emmi Aicher koja je trenutno na 27. mjestu, odnosno devet bodova Valerie Grenier koja je na 25. poziciji sa 60 bodova. Da bi osigurala završnicu u spustu Elvedini će vjerovatno biti dovoljan koji bod u Kvtifjellu, tačnije plasman među 25 skijašica u cilju.

O mogućim nadoknadama još dvije utrke u Kvitfjellu znat će se možda do kraja današnjeg dana, ali sigurno da je ovo poremetilo i Laru Gut Behrami.

Sjajna Švicarka je sa dva superveleslaloma u Val di Fassi mogla napraviti odlučujući korak prema Velikom kristalnom globusu.

Mikaela Shiffrin se oporavlja i skijat će veleslalom i slalom u Areu, brze discipline propušta u Kvtifjellu, tako da bi i prije završnice borba za Veliki globus mogla biti odlučena što znači da Mikaela ne bi rizikovala brze discipline u Sallbachu što svakako ide na ruku našoj Elvedini.

Kako god završi sezona, jedno je sigurno, Elvedina Muzaferija je sa 24 godine ostvarila najbolji rezultat u historiji bh. skijanja, sezonu u Svjetskom kupu će završiti sa preko 100 osvojenih bodova.

U narednoj sezoni će i u spustu i superveleslalomu biti u jakosnim skupinama, startat će među 30 najboljih skijašica svijeta i nema sumnje da ćemo u narednim godinama uživati u skijanju naše Elvedine Muzaferije.

Podsjetimo, u Sallbachu je u feburaru 2025. godine Svjetsko prvenstvo, a u februar 2026. godine u Cortini su Zimske olimpijske igre.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi