Elvedina Muzaferija od naredne sezone na startnoj listi među najboljim skijašicama svijeta
FOTO: EPA

Rezultati stižu na naplatu

Elvedina Muzaferija od naredne sezone na startnoj listi među najboljim skijašicama svijeta

Haris Zilić

Nakon sjajne sezone u Svjetskom kupu i ukupno 151 osvojen bod naša najbolja skijašica Elvedina Muzaferija lagano počinje sa pripremama za narednu sezonu.

Naredna sezona Svjetskog kupa će biti posebna, ali i na neki način historijska jer će Elvedina po prvi ptu u karijeru imati startni broj među najboljim skijašicama svijeta u spustu i superveleslalomu.

Tako će najbolja bh. skijašica naredne sezone na utrkama imati startni broj od 1. do 5. ili od 16. do 20. ti intervali brojeva su predviđeni za skijašice koje se nalaze u drugom dijelu jakosne skupine, a one vodeće skijašice startat će sa brojevima od 6. do 15.

Dakle, pomenuti brojevi se odnose na discipline spust i superveleslalom u kojima je Elvedina u minuloj sezoni nastupala na završnici u austrijskom Sallbachu.

Velika je stvar startati utrke među vodećim, psoebno zbog staze, kraćih intervala pauze, ali i činjenice da dobijete samopouzdanje jer znate da ste među najboljim na svijetu.

Oglasi

"Uvijek bih startala prije, jer dan bude jako dug, intervali znaju biti dugi", rekla je Elvedina u razgovoru za SportSport.ba nakon povratka iz Sallbacha.

Elvedinu ćemo gledati i u veleslalomu

Uskoro će Elvedina Muzaferija biti i na statru veleslalomskih utrka, tako da će biti jedna od skijašica koja u svjetskom karavanu skija tri discipline.

Elvedina je prije završnice u Sallbachu trenirala veleslalom sa Federicom Birgnone i Martom Bassino, a interesantno da je na tom treningu bila brža od Bassino koja je u vrhu svjetskog veleslaloma.

U intervju za naš portal je to i naglasila.

"Na treningu prije finala Svjetskog kupa sam bila na treningu sa Brignone i Bassino, recimo brža sam bila od Bassino. Veleslalom ne želim startati prije Svjetskog prvenstva, ali defnitivno u nastavku karijeru će i fokus biti veleslalom", riječi su Muzaferije.

Oglasi

Mala Bosna i Hercegovina među skijaškim silama i tu Elvedina ima veliko poštovanje kako od skijašica, tako i trenera, naglasila je to naša najbolja skijašica.

"Navikla sam se na neke stvari, dosta sam prihvaćena, razumiju svi da sam sama, da doalzim iz Bosne i Hercegovine. Imam dosta poštovanja od skijašica i trenera jer dolazim iz Bosne i Hercegovine, ali i ljudi iz FIS-a."

Nova sezona Svjetskog kupa počinje krajem oktobra veleslalomom u Soldenu, a prve brze discipline bi trebale biti u novembru, ali to ćemo saznati kada na ljeto bude zvaničan kalendar FIS-a za narednu sezonu.

Pred Elvedinom su odmah nove pripreme, prvo će isprobati nove skije, a zatim idu standardne pripreme za nove izazove. Predaha puno nema, a poznato je da je skijanje jedan od najzahtjevnijih sportova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi