Elvedina Muzaferija blizu završnice u super G-u: Najveće prijetnje sutra su Švicarke i Slovenka
(AP Photo/Gabriele Facciotti)

Takmičenje u Kvitfjellu

Elvedina Muzaferija blizu završnice u super G-u: Najveće prijetnje sutra su Švicarke i Slovenka

Haris Zilić

Najbolja bh. skijašica Elvedina Muzaferija ostvarila je još jedan TOP 10 plasman u utrkama Svjetakog kupa. U superveleslalomu u norveškom Kvtifjellu Muzaferija je danas bila devetoplasirana što joj je najbolji plasman u karijeri u ovoj disciplini.

Elvedina je osvojila novih 29 bodova u Svjetskom kupu u superveleslalomu i stigla do 24. pozicije, dakle trenutno se nalazi među 25 skijašica koje idu na završnicu Svjetskog kupa u Sallbach u superveleslalomu.

U Kvitfjellu se sutra vozi još jedna utrka superveleslaloma nakon koje će biti poznato kojih 25 djevojaka gledamo 22. marta na završnici u austrijskom Sallbachu.

Naša najbolja skijašica trenutno ima 62 osvojena boda. Ispred Elvedine je Christina Ager sa 77 i Roberta Melesi sa 85 bodova i možemo reći da su ove dvije skijašice sigurne među 25, a sutra im je dovoljan koji bod da to ozvaniče.

Šta je sada bitno za Elvedinu? Iza Elvedine je Jasmine Suter sa 55 bodova, a na 27. mjestu je Ilka Štuhec sa 48 bodova, opasnost prijeti i od Priske Nufer koja ima također 48 bodova, kao i Micahele Heider koja ima 42 boda.

Oglasi

Heider nije u nekoj formi i teško može završiti među 10, a da Elvedina, Ilka ili Jasmine ne osvoje ni bod sutra. Dakle, pratimo Suter i Štuhec, koje su danas također stigle do bodova.

Gledajući formu, Elveidna Muzaferija je bolja od obje Švicarske i Jasmine Suter i Priske NUfer, Ilka Štuhec je u dobroj formi kao i Elvedina.

U sutrašnjem superveleslalomu, Elvedina za sigurnu završnicu treba iza sebe ostaviti dvije od tri navedene skijašice, to su dakle Suter, Nufer i Štuhec.

Ilka Štuhec je danas bila osmoplasirana, poziciju ispred Elvedine, Jamsine SUter je završila na 25. mjestu osovjila je samo šest bodova, a Priska Nufer je bila 29. i osvojila samo dva boda. Idealno bi po Elvedinu bilo da Suter i Nufer ponove i sutra današnje loše rezutlate.

Ipak, treba sve to uzeti sa dozom opreza jer su i Suter i Nufer speicajlistkinje za brze discipline i jedna utrka može promijeniti sve.

Elvedina je u dobroj poziciji da završi i u superveleslalomu među 25 skijašica. Da se lakše diše, Elvedini bi sutra vjerovatno bio dovoljan i plasman u 20 i dvocifren broj bodova u tom slučaju Suter i Nufer moraju biti plasirane u 12 što je po trenutnoj formi i malo nerealno.

Naravno, ovo su sve kalkulacije, a nova utrka je sutra. Nas svakako raduje Elvedinina forma i ne sumnjamo da je gledamo i u Sallbachu na završnici. Podsjetimo, Elvedina je kao 23. u poretku spusta izborila završnicu u toj disiplini, također u Sallbachu 23. marta.

Top Komentari

Hrasljanin
Svaka cast za ovaj veliki uspjeh.Hvala ti sto nam donosis mnogo radosti.Da ti dragi BOG pomogne i da nas i sutra obradujes.Sretno ti bilo.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi